2013. január 18., péntek

Piros riasztás a Dunántúlon - Milyen lesz az időjájárás a hétvégén?

Aggasztó hírek érkeznek a Dunántúlról.26 kistérségre adtak ki piros jelzést.Folyamatosan kísérje figyelemmel a híreket.
Piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye 26 kistérségére hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban.A riasztás az alábbi területekre érvényes: Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót.
A hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet!Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Az OKF azt kéri, hogy aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.
A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezenfelül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.
(MTI-fotó: Varga György)
(MTI-fotó: Krizsán Csaba)
Teljes cikk : hirado.hu
Videó a katasztrófariasztásról: videotar.mtv.hu
Pénteki időjárás : Pénteken dél felől egyre többfelé várható havazás, keleten-délkeleten eleinte havas eső, eső is eshet, majd ott is átvált. Északon várható a kisebb mennyiség. A hőmérsékletek jelentősen visszaesnek, nyugaton napközben is jóval fagypont alatt maradnak az értékek. Szeles idő lesz, fel kell készülni a hófúvásokra.
Szombati időjárás: Szombaton eleinte még a középső és a keleti országrészben havazhat, majd ott is megszűnik a csapadék, főként a Dunántúlon kisüt a Nap. Hideg idő várható, hajnalban a Dunántúl nyugati részén -15 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat.
Vasárnapi időjárás : Vasárnaptól átmenetileg enyhébb, nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, a csapadék egyre eleinte hó, majd ónos eső, eső formájában fog hullani. Átmenetileg megenyhül az idő, sok helyen olvadni fog.
Forrás : www.idokep.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése