2013. január 4., péntek

A Békemenet nem békés menet?

Azt hittem,hogy egy békés menet a Békemenet.Eddig az volt,de megváltozott a véleményem róluk.A Békemenet lealacsonyodik az ellenzék szintjére?Milyen kár'

Az alaptörvény jogi, politikai és társadalmi értelemben is legitim, ezért "el a kezekkel az alkotmánytól - alaptörvénytől" - közölte a Civil Összefogás Fórum (CÖF) csütörtökön az MTI-vel.
    A közlemény szerint a civil szervezet "mélységes aggodalommal figyeli a demokratikus ellenzéki erők összejöveteleit, ahol közjogi felhatalmazás nélkül néhány múltbéli levitézlett politikus és álcivil a nép képviselőinek nagy többségével elfogadott alkotmányát kívánja eltörölni".
    A CÖF emlékeztetni kíván arra, hogy az alkotmány elfogadása előtt széles körű társadalmi egyeztetés folyt, amiben a szervezet támogatói és szakbizottsága is részt vett, illetve írásban is kifejtette véleményét, s tudomásuk szerint még legalább száz civil szervezet tette ugyanezt.
    "Véleményünk szerint 1989 után baloldali és liberális erőknek lett volna alkalmuk új alkotmány létrehozására, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, így egészen 2011-ig fennmaradt az 1989-es, ideiglenes, toldozott-foldozott alkotmánymódosítás, miközben a közép- és kelet-európai régió minden országában megszülettek az új alkotmányok" - hangsúlyozták.
    A "nemzeti és jobboldal" 2010-es választásokon aratott kétharmados győzelme minden jogi, politikai és társadalmi alapot megteremtett ahhoz, hogy az új parlamenti többség új alaptörvényt hozzon létre - fűzték hozzá.
    Szerintük a Bárándy-család szocialista és liberális megrendelésre hiába készít új alkotmányszöveget, az pusztán egy politikai próbálkozás és nem lesz belőle alkotmány.
    Hozzátették azt is, hogy elfogadhatatlan fenyegetni és nyomást gyakorolni a regisztrációval kapcsolatban az Alkotmánybíróságra. "A Parlament előtti tüntetés fenyegetésére csak úgy tudunk reagálni, hogy jelezzük, ha a Békemenet elmegy a Parlament elé, az +új alkotmányozók+ oda már nem fognak beférni" - fogalmaztak. Forrás: MTI
Válaszolt az Együtt 2014.

Se jogtechnikai trükközés, se "álcivilek buszoztatása" nem akadályozhatja meg, hogy az Együtt 2014 tiltakozzon a szabad választásokat korlátozó regisztráció ellen - írta csütörtöki, az MTI-nek is elküldött közleményében a választói mozgalom.
    Az Együtt 2014 szerdán jelentette be, hogy ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti az előzetes feliratkozásról szóló törvényi szabályokat, a kormányoldal pedig az alkotmány módosításával válaszol erre, akkor a Parlament elé hívnak tüntetni tiltakozó polgárokat, civil és politikai szervezeteket.
    "Ma meg is érkezett a kormány válasza - ismét az álcivilek hozták" - közölte a választói mozgalom a Civil Összefogás Fórum (CÖF) csütörtöki közleményére válaszul. A CÖF előzőleg azt írta: elfogadhatatlan fenyegetni és nyomást gyakorolni a regisztrációval kapcsolatban az Alkotmánybíróságra. Kilátásba helyezték, hogy a békemenet is elmegy az Országház elé, az ellenzéki tiltakozók pedig ez esetben "oda már nem fognak beférni".
    Az Együtt 2014 ezzel kapcsolatban nyomatékosította: se jogtechnikai trükközés, se "álcivilek buszoztatása" nem akadályozhatja meg, hogy tiltakozzanak a szabad választásokat korlátozó regisztráció ellen.
    Hozzátették, bár a CÖF azt ígérte, decemberben elszámol a Bajnai Gordonnal szembeni kampány költségeivel, ez nem történt meg. Az Együtt 2014 ezért csütörtöki közleményében arra szólítja fel a civil szervezetet, hogy hozza nyilvánosságra elszámolását a "gyűlöletkampányról".
Forrás : MTI


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése