2013. január 31., csütörtök

Orbán: erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól

Magyarország számára nem politikai, nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, amely gyakorlatilag uniós csatlakozása óta sújtja az országot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.
A kormányfő leszögezte, hogy a magyar államháztartás hiánya 2011-ben és 2012-ben is a 3 százalékos határérték alatt volt, és 2013-ban is alatta lesz.
"Mindent megtettünk, hogy a szégyenpadról lekerüljünk"
"Szégyelljük természetesen, de az igazság az, hogy Magyarország 2004 óta túlzottdeficit-eljárás alatt van (...) én mindent megtettem, és a magyarok is megtettek az elmúlt három évben, hogy erről a szégyenpadról lekerüljünk" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, bízik abban, hogy "meggyőző bizonyítékok esetén" 2013-ban Magyarország kikerül az eljárás alól.
"Szeretnénk ettől a múlttól és a múlt árnyékától megszabadulni. Vissza akarunk térni a megbízható, kiszámítható és respektált országok körébe a költségvetési gazdálkodás szempontjából is" - hangsúlyozta.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy támogatja a minél szorosabb gazdasági együttműködést és koordinációt, mert szerinte az eurózónán belül nincs is más út a válság leküzdésére. Orbán Viktor egyúttal bejelentette: Magyarország március végén jelöli ki azt a menetrendet, amely szerint közeledni fog a bankunió egyes elemeihez.
Magyarország a válság utáni időkre is fel akar készülni
A kormányfő brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarország nemcsak kezelni akarja a válságot, hanem fel akar készülni a válság utáni időkre. Megismételte, hogy az elmúlt két és fél év nem a megszorítások miatt volt nehéz a magyarok számára, mert a kormány nem megszorításokat alkalmazott, hanem az ország teljes átszervezésén és megújításán dolgozik.
Teljes cikk : hirado.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése