2013. január 21., hétfő

Ma iktatják be ismét Barack Obamát Washingtonban a Capitolium előtt

A nap legfontosabb híre a világon :Ma iktatják be ismét Barack Obamát Washingtonban a Capitolium előtt.A magyar néző élőben délután 16:35 perctől láthatja az ATV-ben.Lehet más csatornák is közvetítik ezt a fontos eseményt.Óriási a biztonsági intézkedés .Kevesebben lesznek mint négy évvel ezelőtt.

Louie Gigliót, az atlantai Passion City Church pásztora nem mond ünnepi beszédet,mert az egyik prédikációja botrányos lett .A homoxeszuálisok miatt nem lép fel Louie Giglió. A kubai származású, negyvennégy éves, egyetemi tanárként is ismert Richard Blanco aki közismerten homoxeszuális saját verset mond.„Megtiszteltetés, hogy Richard Blanco részt vesz a második beiktatásunkon. Az ő művészete nagyszerűen illik egy olyan eseményhez, amely nemzetünk erejét és sokszínűségét ünnepli” – méltatta a költőt Obama elnök, aki tavaly májusban jelentette be, hogy támogatja a homoszexuálisok házasságkötését - írja az atv.hu  

Barack Obama hétfőn a washingtoni Capitolium előtt, nagyszabású ceremónia keretében teszi le ismét a hivatali esküt. Vasárnap ez már szűk körben megtörtént. 
Ennek magyarázata az, hogy noha az amerikai alkotmány értelmében az elnök kormányzási ciklusa január 20-án délben lejárt, ez az időpont idén vasárnapra esett. Ilyen esetben a hagyomány értelmében a szokásos parádét a következő napon rendezik meg, újabb ünnepélyes eskütételt követően.

Rendkívli biztonsági intézkedések Washingtonban  EPA/PETE MAROVICH
Katonák, rendőrök és biztonsági szolgálatok ügynökeinek ezrei vesznek részt a ceremoniális eskütétel biztosításában, az eseményre a várakozások szerint 600-800 ezer néző érkezik Washingtonba, a Capitolium és a Washington-emlékmű között elterülő National Mall park gyepére.
Noha az érdeklődők idei száma meg sem közelíti az 1,8 milliót, ahányan összesereglettek 2009-ben Barack Obama elnök első eskütételére, a biztonsági előkészületek szintje Cathy Lanier, Washington rendőrfőnöke szerint "semmi esetre sem" lehet alacsonyabb. A Potomac folyón a parti őrség hajói cirkálnak, az amerikai főváros légterében repülési korlátozásokat vezetnek be, több belvárosi utcát lezártak, az ünnepi parádé útvonala mellett pedig fémdetektoros kapukat állítottak fel.
"Egy ilyen nagy, ilyen bonyolult és ilyen sok helyszínen zajló esemény védelme rengeteg koordinációt és rengeteg szervezést igényel" - jelentette ki Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. 
Tovább : hirado.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése