2013. január 6., vasárnap

Mit tud I. Szulejmánról?

Még néhány nap és az RTL sugározza az új török sikersorozatát a Szulejmánt.Ha már több mint 40 országban tarol Szulejmán, Magyarországon is fog.Ez az én megérzésem. Seherezádét fokozatosan szerették meg a magyar nézők.Az Onurt alakító Halit Ergenc talán még nagyobb sikert ért el a Szulejmánnal.I.Szulejmán a történelemben létező egyik legnagyobb oszmán szultán volt,aki a sors fintora révén Szigetváron halt meg.Lehet,hogy sok magyar nézőnek nem fog tetszeni a történelmi háttér,de a török nagyra értékelik I. Szulejmánt.Mit tudunk róla? 
Kanuni.jpg 
I. Szulejmán 
I. Szulejmán (oszmán törökül: سليمان Sulaymān), (Trabzon, 1494. november 6. vagy 1495. április 27.Szigetvár, 1566. szeptember 6.) oszmán szultán 1520-tól haláláig. Európában a Nagy, Dicsőséges melléknevet kapta, a muszlim világban pedig az al-Kanuni (a Törvényhozó) melléknevet.

Ifjúkora 

Szulejmán valószínűleg 1494. november 6-án született Trabzonban. Édesapja I. Szelim, édesanyja pedig Hafsa Hatun volt. Már édesapja életében mint Magnezia kormányzója kitüntette kiváló kormányzó képességét, igazságszeretetét és szigorú erélyét a hanyag és lelkiismeretlen tisztviselőkkel szemben.

Trónralépte, első hadjáratok 

Mikor 1520-ban trónra lépett, édesapja politikájával ellentétben nyugatra fordította figyelmét, s I. Ferenc francia királlyal szövetségben a Habsburg-ház nagy hatalmának megtörését tűzte ki politikájának fő céljául. Ezért fordult már 1521-ben a Habsburg-házzal szövetségben álló Magyarország ellen; Szabács, Nándorfehérvár és Zimony elfoglalásával utat nyitott a török fegyvereknek és a török befolyásnak nyugat felé (magyar–török háború [1521–1526]).1522-ben kiragadta Rodosz szigetét a johanniták kezéből (rodoszi hadjárat), és miután 1525 a paviai csata V. Károlyt Nyugat- és Közép-Európa urává tette, Szulejmán ismét Magyarországot támadta meg.
 Teljes cikk : hu.wikipedia.org
Ez a sorozat kiverte a biztosítékot a török miniszterelnöknél,mert olyan jelenetekben szerepel I. Szulejmán,mely nem méltó hozzá.A sorozatban érdekesen jelenik meg Szulejmán és ezt kifogásolták a török nézők.De Szulejmán tarolt Törökországban és mindenhol ahol sugározták.A törököknek Szulejmán az egyik nemzeti hős.Vajon megérdemli ezt a jelzőt?A törökök szerint igen 'Mit ír róla a wikipédia?
1566-ban az öreg szultán védencének, János Zsigmond érdekében Miksa király ellen személyesen vezetett hadat és Szigetvárt vette ostrom alá. A Zrínyi Miklós által páratlan hősiességgel védelmezett vár bevételét Szulejmánmár nem élte meg. 1566. szeptember 6-án az ostromlott vár falai alatt meghalt. Még ma sem egyértelmű, mi okozta a halálát. Maga Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelemben úgy írja le, hogy dédapja saját kezével végzett Szulejmánnal. Vélemények szerint a táborban kitört járvány során hunyt el, mások szerint öregkori végelgyengülésben. A 71 éves, 46 évig uralkodó szultánt fia, II. Szelim követte a trónon.
Khair ad-Din pasa admiralitása idején sikerült tengeri hegemóniát szerezni a Földközi-tengeren, melynek majd csak az 1571-es lepantói csata állít gátat, ahol az egyesült spanyol, velencei és pápai hajóhad vereséget mér a török flottára.
 Nemcsak mint hadvezér tűnt ki, de az ő idejében hozott törvények miatt is az egyik legkiválóbb török uralkodó volt. Fejlesztette az ipart, kereskedelmet és földművelést, bőkezű volt a tudósok és költők iránt, és szigorúan ellenőrizte a hivatalnokokat.Családi körében azonban igazi keleti fejedelem volt, zsarnok és kegyetlen. Hogy kedvenc feleségétől Roxelanetól született fiának Szelimnek a trónt biztosítsa, többi feleségétől született gyermekeit mind megölette.
 
Zrínyi és Szulejmán emlékműve Szigetváron a Magyar–Török Barátság Parkban
 
Ha nem nézi a történelmi hátteret,akkor biztosan megfogja szeretni ezt a török sikersorozatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése