2011. október 2., vasárnap

Adatbázis politikusokról,pártokról a HVG-én '

Adatbázis  található  politikusokról,pártokról  a  HVG - én ' Olvassa  el  a  tájékoztatót  is 'Bármikor  kattintson  a Forrásra '

Forrás : http://hvg.hu/politikusfigyelo

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

Politikusfigyelő adatbázisunkban több mint száz politikai szereplőről gyűjtöttük össze az őket érintő cikkeket. Listánk folyamatosan bővül, és valószínűleg a választások után jelentősen át is alakul majd. A tájékozódást megkönnyítendő az egyes személyekhez rövid névjegyet készítettünk. Ebben pár szóval bemutatjuk a politikust, megjelölve eddigi fontosabb posztjait, az általa képviselt pártot, illetve főbb internetes elérhetőségeit. A politikusokhoz rendelt, narancssárga ikonnal jelölt rss-csatornák segítségével folyamatosan figyelemmel követheti az adott politikusról megjelenő híreket.

2010 tavaszán, egy hónappal a parlamenti választások előtt azt tapasztaltuk, hogy a politikusok nagy részének még saját honlapja sincs. Ebben az esetben - jobb híján - a politikus pártja weblapján elhelyezett profilját linkeltük be, ha ilyen sem volt, akkor a róla szóló wikipédiás bejegyzést vagy a parlamenti oldalon lévő profilját. A blogoldalak alá soroltunk esetenként a flickeres fotóblogokat és a youtube-os videocsatornákat is.

Listánkat folyamatosan bővítjük, és a meglévő profilokat is kiegészítjük. Ehhez várjuk olvasóink (vagy maguk a politikusok) segítségét a hvg.hu@hvg.hu címre.




rsslogo

Civil Mozgalom

A Civil Mozgalom Seres Mária a politikusi költségtérítés számlakötelessé tételére vonatkozó népszavazási kezdeményezésének hatására létrejött politikai szerveződés.
rsslogo

Fidesz

1988-ban Fiatal Demokraták Szövetsége néven alakult "liberális, radikális és alternatív" politikai erő. 1992-től kezdve a párt konzervatív fordulatot hajtott végre, 1995-től neve Fidesz – Magyar Polgári Párt lett. Az 1998-2002-közötti kormánykoalíció legnagyobb pártja. 2003-ban nevét Fidesz-Magyar Polgári Szövetségre változtatta. Jelenlegi szövetségesei: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Fidelitas, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Lungo Drom, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja valamint a Nemzeti Fórum. A párt elnöke Orbán Viktor.
rsslogo

Jobbik

Az 1999-ben alakult Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) 2003-ban alakult párttá. A 2009. június 7-i európai parlamenti választáson a Jobbik 14,77%-ot ért el, ezzel 3 képviselőt (Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád) küldhet az Európai Parlamentbe. A párt elnöke Vona Gábor.
Weboldal:
http://jobbik.hu
rsslogo

KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt 1989-ben alakult. A belső pártharcok 1997-ben kettészakadásához vezettek, működése a Legfelsőbb Bíróság 2002-ben hozott döntése nyomán állt helyre. A Fidesszel szövetséges KDNP a parlamentben önálló frakcióval rendelkezik.
Weboldal:
http://kdnp.hu
rsslogo

LMP

A 2009-ben alakult Lehet Más a Politika baloldali, oköszemléletű, a politikai elitet bíráló szerveződés, amely részben a Védegyletből vált ki. A 2009-es EP-választáson a párt 2,61 százalékos eredményt ért el. Az LMP-t a 13 tagú választmány vezeti.
rsslogo

MDF

A Magyar Demokrata Fórum 1987-ben alakult, majd megnyerte a rendszerváltás utáni első szabad választásokat, s a kormányalakító többség vezető ereje lett. A kormányfőt, Antall Józsefet is a párt adta. Az első parlamenti ciklusban az MDF-ből kivált képviselők alapították meg a MIÉP-et. A párt 1998-ban a Fidesszel közösen került kormányra, majd 2002-től ellenzékként működik. A párt elnöke Dávid Ibolya.
rsslogo

MSZP

A Magyar Szocialista Párt az MSZMP jogutódjaként alakult 1989-ben. A rendszerváltást követően háromszor, 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban nyerte meg a parlamenti választást, mindhárom alkalommal az SZDSZ-szel alakítottak koalíciós kormányt. A párt elnöke Lendvai Ildikó.
Weboldal:
http://mszp.hu/
rsslogo

SZDSZ

A liberális rendszerváltó párt 1988-ban alakult a Kádár-rendszer demokratikus ellenzékéből, majd részt vettek az Ellenzéki Kerekasztal rendszerváltozást előkészítő munkájában. Az első szabad parlament második legerősebb pártja lett az SZDSZ, Göncz Árpád személyében ők adhatták a köztársasági elnököt. 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban az MSZP-s többséggel alkottak kormánykoalíciót. 2008-ban a Kóka János vezette SZDSZ a koalícióból kilépett. A pártot Retkes Attila vezeti.
Weboldal:
http://szdsz.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése