2011. október 21., péntek

Mi a helyzet az államadóssággal ?

Mi  a helyzet  az  államadóssággal ?Egyesek  szerint  nőtt ,  a  Gazdasági  Minisztérium  szerint  nőtt,de  majd  év  végén  lesz  látható  a  tiszta  kép .Akkor  meg  miért  aggódunk?A  GDP  számit.Én  nem  értek  hozzá.Ezért  olvassák  el  a  teljes  cikket '  Majd  év  végén  megtudjuk  az  igazságot.


A nettó államadóság történelmi csúcson van, a Nemzetgazdasági Minisztérium mégis állítja, hogy jó úton haladnak az államadósság csökkentésében. Hogy lehetséges ez?
Soha nem látott szintre nőtt az államadósság - ilyen felütéssel jelent meg kedden és szerdán a Vastagbőr és a Véleményvezér blogposztja. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig , szerdán olyan közleményt adott ki ezekre az írásokra reagálva, hogy az államadósság csökkent, és az írások félreértésen alapulnak. Csökkent vagy nőtt az államadósság?

Az Államadósság Kezelő Központ honlapján fellelhető táblázat tanúsága szerint 2011. szeptember végén a központi költségvetés nettó adóssága 20625 milliárd forint volt, ilyen magasan még nem járt a mutató. Az NGM a közleményében viszont a bruttó államadósságra és annak nem a forintban mért, hanem a GDP-hez viszonyított arányára fókuszál, ráadásul nem az évközi állapotot, hanem az év végi helyzetet tekinti mérvadónak, és nem csak a központi költségvetés, hanem az önkormányzatokkal kiegészített állam adósságát nézi. Így végül is az NGM is igazat ír, amikor azt állítja, hogy a tavaly év végi 82 százalékos GDP-arányos államadósságot a kormány 74 százalékra csökkenti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése