2011. október 11., kedd

Mi lesz a rokkantnyugdijasokkal ?Gondban a kormány

                       Matolcsy  egyik  nagy  gondja  a  rokkantnyugdijasok  pénze.A  Széll  Kálmán  terv  egyik  terve  a  rokkantnyugdijasok  visszavezetése  a  munka  területére.De  azt  még  nem  lehet  tudni,hogy  mi  lesz  a  rokkantnyugdijasokkal .Nyugdíjt  csak  azok  kaphatnak  majd  akik   a  nyugdíj  korhatárt  már  elérték.Marad  a  szociális  ellátás.Hol  van  a pénz  rá ? Ezt  még  pontosan  nem  lehet  tudni.Hiányzik  a  törvény.Ez  Matolcsy  gondja ' Eredetileg  150.000  rokkantnyugdijast  kellene  visszavezetni  a  munka  területére.Pontos  számot  nem  tudunk.Érdemes  az  érintett  rokkantnyugdijasok  véleményét  is  számításba  venni 'A  megoldás  legyen  a  kormány  gondja '
Fotó: Bánkuti András

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke szerint a rokkantnyugdíjasok legtöbbje „önként és dalolva visszamenne dolgozni”, miután az átlagos rokkantnyugdíj 70 ezer forint, ami kevesebb, mint a magyar átlagjövedelem fele. Csakhogy a munkaerőpiac nincs olyan állapotban, hogy fogadni tudja őket.
Távmunka, otthonról
Fotó: Marton Szilvia
"Nem látom reális esélyét, hogy hova menjenek: a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasok 70 százaléka 54 és 60 év közötti, tehát abba a korosztályba tartoznak, akik a munkaerőpiacon nem keresettek. Ráadásul ugyanekkora arányban szakképzetlenek, azaz általános iskolai vagy legfeljebb szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. Több mint 60 százalékuk hátrányos helyzetű térségekben, Észak-Magyarországon vagy a Dél-Alföldön él. Olyan kistelepüléseken, ahol nincsenek munkahelyek, és ha lennének is a környéken, költséges a közlekedés” – sorolta a hvg.hu-nak a problémákat Hegedűs Lajos.
A leszázalékoltak foglalkoztatási rátája alig harmada az uniós átlagnak, ezért a MEOSZ szerint is szükséges lenne a megváltozott munkaképességűek munakerőpiacának a bővítése, de „ezt egy komplex rehabilitációs folyamattal kell megvalósítani, amely magában foglalja az egészségügyi, képzési, szociális és foglalkoztatási rehabilitációt, és nem pedig pusztán kormánypropaganda” – véli Hegedűs, aki szerint nem látni olyan elemet a 2012-es költségvetésben, ami ebbe az irányba mutatna.
A közmunkaprogramban való részvétel segítséget jelenthetne, de itt még az egészségeseknek szóló cselekvési program sem látszik részleteiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése