2013. január 7., hétfő

Meghalt Halász Péter a volt Szabad Európa munkatársa

Meghalt Halász Péter a Szabad Európa Rádió volt munkatársa volt.Ez olvasható az MTI hírében :

Elhunyt Halász Péter író, újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa. Az alkotót életének 91. évében, hétfőn hajnalban Münchenben érte a halál - közölte a lánya hétfőn az MTI-vel.
    Halász Péter 1922. április 10-én született. Az 1956-os forradalom bukását követően hagyta el Magyarországot, 1957-től New Yorkban, 1970-től Londonban, 1975-től halálig Münchenben élt. Első regénye 1942-ben jelent meg Budapesten Szülei elváltak címmel, ezt követte a Huszonegy éves férj és a Két férfi című 1943-ban. A regények mellett tárcákat, riportokat, karcolatokat, elbeszéléseket írt.
    Egérfogó című drámáját 1958-ban mutatta be a New York-i Petőfi Színház. Elbeszéléseit, cikkeit, tárcáit főleg az Irodalmi Újságban, az Új Látóhatárban, a Bécsi Naplóban, az Új Hungáriában, az Amerikai Magyar Népszavában és az Új Világban olvashatták az érdeklődők. A Második Avenue című regénye először 1967-ben jelent meg Kanadában, majd 2011-ben a Park Kiadó gondozásában Budapesten is.
    Fogócska című könyve 1969-ben, az Eltévedt utas 1972-ben New York-ban, a Kölcsönkapott élet 1977-ben, a Kádártánc 1983-ben Münchenben jelent meg.
    Halász Péter 1957 és 1987 között a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, a rádió magyar osztályának helyettes igazgatói beosztásából 1987 április végén vonult nyugdíjba.
    Rácz Vali színész- és énekesnővel 1946-ban kötöttek házasságot, két gyermekük született: Valér 1950-ben, Mónika 1952-ben.
    Mivel a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, Magyarországon a kommunizmus idején persona non gratának számított.
    A rendszerváltás után több kitüntetést is kapott, 2010 februárjában a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át újságírói munkásságának elismeréseként.
Forrás : MTI
Sokan szerettük és tiszteltük Halász Pétert,mert hallgattuk a Szabad Európa Rádiót.Ezt olvassuk róla a Wikipédián :
Halasz peter rfe.jpg 
Halász Péter a Radio Free Europe stúdiójában 
Halász Péter (Budapest, 1922. április 10.München, 2013. január 7.) író és újságíró, az 1956-os forradalom bukását követően hagyta el Magyarországot és a Szabad Európa Rádió egyik legismertebb magyar közvetítőjévé vált. Regényei, számos novellája és újságcikke – melyeket nyugaton publikáltak évtizedekkel emigrációja után, magukba zárva a magyar emigráns élet keserédes természetét – népszerűek voltak szerte a világban élő magyar közösségekben. A Szabad Európa Rádió munkatársaként 'persona non grata'-nak számított Magyarországon a kommunista rezsim időszaka alatt, viszont az 1990-es rendszerváltás után számos kitüntetést és díjat kapott élete munkájának elismeréseként. Ezek közül az egyik A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje díjat, melyet a következő köszönetnyilvánítással prezentáltak: "Nemcsak sikeres könyvek egész sorával szolgálta a magyar kultúrát, és mutatta be a magyar emigráció életmódját, hanem a Szabad Európa Rádió szerkesztőjeként is rendkívül fontos munkát végzett." 2010. februárjában írói és újságírói munkájának elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta.
 
Feleségével Budapesten, 1990-es évek 
Az Amerikai Népszava búcsúzik Halász Pétertől 
Forrás : nepszava.com 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése