2013. február 8., péntek

Viktor ,ne hibázz Brüsszelben'

Sorsdöntő lehet Orbán Viktor szereplése Brüsszelben Magyarország számára,mert a következő 7 év EU-s költségvetését határozzák meg ezekben az órákban és napokban.Minden magyarnak az érdeke az,hogy Orbán Viktor győzzön vagy legalábbis jó pozíciókat harcoljon ki Magyarország számára.Sok sikert kívánhatunk Orbán Viktornak.Pontosabban kifejezve: Hajrá Viktor ‘Ha győztesen jön haza,akkor azt mondhatjuk,hogy : Szép volt Viktor ‘ Ezért mondhatjuk,hogy : Viktor, ne hibázz ‘ Ez a személyes véleményem.
A tanácskozás péntek délelőtti szünetében magyar újságíróknak röviden nyilatkozva a miniszterelnök elmondta: ami a magyar ügyek állását illeti, nem akar előre inni a medve bőrére, “de eddig minden abba az irányba és olyan sebességgel halad, ahogy az Magyarország érdekének megfelel”.
A kormányfő arra is kitért, hogy a délelőtti szünetet megelőzően kisebb-nagyobb megszakításokkal mintegy 20 órán keresztül folytak a tárgyalások.
Orbán elmondta: az éjszaka folyamán ő maga is kétoldalú megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökével.

“Mondjuk úgy, hogy még a végén összemértük a fegyvereinket valamikor éjszaka” – fogalmazott a miniszterelnök, aki arról is beszámolt, hogy az állam- és kormányfők délben újra összeülnek, amikorra is Herman Van Rompuy egy újabb, véglegesnek szánt javaslattal áll majd elő.
“Ha elfogadható, akkor elfogadjuk, és hazamegyünk. Ha nem fogadható el, nem fogadjuk el, és hazamegyünk” – jelentette ki a miniszterelnök. Úgy értékelte, hogy a dolgok jelenlegi állása jobb, mint novemberben volt, de nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a korán reggel előterjesztett javaslatot még nem fogadták el a csúcs résztvevői, és “amíg nincs mindenben egyetértés, addig semmiben nincs egyetértés”.
“Legjobb várakozásaink szerint haladnak a tárgyalások” – mondta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet még javulhat, és romolhat is, de ő azon fog dolgozni, hogy javuljon.
“Hiába értünk el jó részeredményeket, mert még annál is jobbakat értünk el, mint ami a javaslatban van, az csak akkor tekinthető eredménynek, ha a végén kezet rázunk, és ez még nem történt meg” – emelte ki Orbán Viktor.
A miniszterelnök arra is kitért, hogy a legnagyobb kihívást a tárgyalásokon az jelenti, hogy “a britek érdekeit össze lehessen egyeztetni a kontinens érdekeivel”, a britek ugyanis elsősorban a keretköltségvetésben szereplő tényleges kifizetések mértékét tartják szem előtt, míg a többiek a kötelezettségvállalásokra összpontosítanak.
Arra az újságírói kérdésre, hogy mi az, ami még esetleg kisiklathatja a tárgyalások haladásának pozitív irányát és sebességét, a kormányfő röviden csak annyit válaszolt: “ha elhibázom”.
Forrás : hirado.hu
D_MTI20130208005
A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának második napja szünetében Brüsszelben 2013. február 8-án. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna
A csúcstalálkozón készült képek megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése