2013. február 18., hétfő

A magyarok új kedvence a cider - Mi a cider?

Rohamosan nő az angolok egyik kedvenc italának népszerűsége Magyarországon: míg 2011-ben 507 008 üveg cider fogyott a magyar piacon, addig 2012-ben már 4 380 400 üveget vettünk le a polcokról – derült ki a Nielsen Piackutató legfrissebb adataiból*. Ez egyetlen év alatt 865 százalékos növekedés – derül ki a termékcsoportban piacvezető, az összes eladott cider 73 százalékát értékesítő, Somersby márka év végi értékeléséből. „Ennek az italkategóriának a népszerűvé válása nagyban köszönhető annak is, hogy a magyar fiatalok szeretnek kísérletezni az ízekkel, és szívesen kóstolnak meg újdonságokat” – mondta Palkó András, a Somersbyt forgalmazó Carlsberg Hungary Kft. marketing vezetője, a vállalat év elejei felmérésére hivatkozva. - írja a hvg.hu 
Mi az a cider?A válasz : alkohol által erjesztett almabor.
 
Almabor pohárban

Az almabor alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Magyarországon a nagy tömegű almatermesztés, és az egyes években a bő termés teszi indokolttá, és nyújt lehetőséget az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi borkészítésére nem alkalmas.
Az elmúlt évtizedekben főleg a konzervgyárak éltek ezzel a lehetőséggel. A bő almatermések idején a nagy mennyiségű, de nem piacképes (apró, hibás küllemű), vagy exportból visszamaradt almát alacsony áron felvásárolták, és három megkülönböztetett minőségben, palackozva hozták forgalomba.

Egy üveg almabor
Forrás :hu.wikipedia.org 
Bővebb információ : cider.lap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése