2013. február 15., péntek

Kitűzték a székelyzászlót a Parlamentre - nőtt a rendelés '

A székelyzászlót kitűzték a Parlamentre Kövér László és Semjén Zsolt jelenlétében.A román médiában élesen elítélték ezt az eseményt.Vajon a két ország viszonya rosszabb lesz?Fidesz készül a választásokra?Mi lesz a romániai magyarok válasza?Egy biztos : a székelyzászlók iránti kereslet megnőtt.

D_MTZ20130215013   
Székely zászlót tűztek ki a Parlament Kossuth téri homlokzatára 2013. február 15-én. A zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A "nemzeti szolidaritás jelképeként" a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László Házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t.
    Az Országgyűlés épületében pénteken zajló KMKF plenáris ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken úgy fogalmazott: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata.
    A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek "erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót.
    Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk "bármiféle feszültség erősítése Romániával".
    Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt héten beszélt arról, hogy "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi". Németh Zsolt felidézte a román honvédelmi miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen, valamint azt is, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja megtiltotta a székely zászló kitűzését a hivatali épületekre.
    Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.
    Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén tűzték ki a székely zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére.
Forrás : MTI
D_MTZ20130215010   
Székely zászlót tűztek ki a Parlament Kossuth téri homlokzatára 2013. február 15-én. A zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése. MTI Fotó: Máthé Zoltán 

A zászlóbotrány kirobbanásának pozitív hozadéka, hogy jelentősen megnövekedett a székely lobogók iránti kereslet a székelyföldi megyékben. Mint kiderült, a zászlókat most már a magyar pártokon kívül több civil szervezet székhelyén vagy magánszemélyektől is be lehet szerezni megrendelésre. Egy standard méretű székely lobogóért 35-50 lej közötti összeget kérnek.Teljes cikk : kronika.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése