2013. február 27., szerda

A kabai meteoritról

Az oroszországi meteoritok becsapódása bejárta a világsajtót.Ez a látványos esemény után feltehető az a kérdés,hogy Magyarországon is volt hasonló meteorit becsapódás? A válasz: igen.Az egyik leghíresebb a kabai meteorit becsapódása volt,melynek az emlékét a mai napig őrzik Kabán.Érdemes felidézni a történetét.


Forrás : kaba.hu

A kabai meteorit 2,601 kilogramm tömegű kő, amely 1857. április 15-én este 10 óra körül csapódott be Kaba határában. A nagyjából cipó alakú meteorit legnagyobb átmérője 16,4, legkisebb 10 centiméter, magassága 10,8 centiméter. Eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett.
Egyike az első meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki. Széntartalma 2 tömegszázalék. Viszonylag nagy méretű kondrumokat tartalmazó, CV3 típusú szenes kondrit, ami a meteoritok közt viszonylag ritka. Tanulmányozása a Naprendszer keletkezésének időszakáról nyújt információkat.
A meteoritot Szilágyi Gábor kabai gazda találta meg, miután megfigyelte lehullását is. Az első szakember, aki kézbe vette Török József akadémikus volt, a debreceni Református Kollégium természetrajz tanára. Ezért a korai híradások "kaba-debreceni lebkő" néven emlegették a meteoritot.
A kollégium a császár minerológiai kabinetjének követelése ellenére nem adta át a követ, egy darabkát azonban elküldtek Wöhler német vegyésznek, aki elkészítette az első vegyelemzést. A kő jelenleg is Debrecenben van, szilánkjait mintegy húsz helyen őrzik a világban (például Calcutta, London, Bécs, Moszkva, Washington.)
További információ : hu.wikipedia.org


A legendás lebkövet egy Szilágyi Gábor nevű helyi fickó találta meg. A gazda aztán elpasszolta a kincset Debrecennek. Az első kísérleteket Török József akadémikus a debreceni Református Kollégium természetrajz tanára végezte. A tudományos kutatások, miszerint van benne mindenféle fura nevű bizbasz az átlagembert nem érdekelték. A kincs, a titok, az foglalkoztatta a földi halandót. A nyolcvanas években hallottam először én is a történetet, hogy a meteorit olyan anyagot tartalmaz, ami segítségével aranyat lehet előállítani! Használható gyógyításra, tömegfegyver készítésre. Más legendák szerint Debrecen azért lett elátkozott város mert itt őrzik a lebkövet. 200 év múltán azaz 2057-ben Debrecen hamuvá válik, az összes ember kínok közepette múlik ki. Iszonyatos hosszú a legendák sora, ám leírt szöveg jóval kevesebb.
Nagyából azokban az években amikor az ördögi kő leesett Kabán, Erdélyben is hasonló eset történt. Erről így írt a Vasárnapi újság. „ (Erdélyben leesett az ördög) nagy villámlás és mennykőhullás közt Vörösegyháza határára e hó 16-án esti 5 és 6 óra közt. Az az, hogy nem is az ördög tulajdonkép, hanem egy 32 fontos lebkő (meteorkő), melly a földön fekve fehér volt, midőn pedig fölemelték, megfeketült. Összegyült körüle a falu népe, köztük a pópa is, de nem tudta senki megmagyarázni e tüneményt. Előhitták a falu legbölcsebb emberét, a jegyzőt, de ez is csak annyit tudott mondani, hogy az, miután fekete, nem lehet más, mint az ördög! ” Forrás : civishir.hu

A kabai meteorit 2,601 kilogramm tömegű kő, amely 1857. április 15-én este 10 óra körül csapódott be Kaba határában. A nagyjából cipó alakú meteorit legnagyobb átmérője 16,4, legkisebb 10 centiméter, magassága 10,8 centiméter. Eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett. Becsapódása után egy évvel ebből a darabból mutatták ki a világon először, hogy szerves anyagot tartalmaz. Néhány évtizede pedig megtalálták benne azt a több százezer éves felezési idővel bomló alumínium izotópot, amely a Földön nem, csak a világűrben jön létre, kozmikus sugárzás hatására.Forrás : panoramio.com

Bővebb tudósítás : femina.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése