2013. február 11., hétfő

Páratlan történelmi esemény - lemondott a pápa'

Páratlan történelmi esemény tanúi lehetünk,mert lemondott a pápa,XVI. Benedek.Ilyen még nem történt a katolikus egyház történetében.Az indoklása szerint nem bírja tovább ellátni a pápai teendőket.Márciusban lesz az új pápa választás.Vajon nem európai pápát választanak?A legutolsó pápa választáson majdnem sikerült.Csak tisztelni lehet a pápa döntését.

XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.
A katolikus egyházfő ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon.
Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket.
A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van - fogalmazott hétfőn XVI. Benedek, amikor lemondását bejelentette.
2013. február 2-i kép XVI. Benedek pápáról a vatikáni Szent Péter bazilikában. XVI. Benedek 2013. február 11-én bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről. (MTI/EPA/Claudio Peri)
A konzisztóriumon részt vevők előtt elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.
"Tudatában vagyok e lépés komolyságának" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki szerint Szent Péter bárkájának az irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.
Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a ''sede vacante'' (''üres trón'') ideje.
A pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására.
A konklávé március közepén ül össze
Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs.
Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy a pápa bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta legközelebbi munkatársait sem.
Róma püspökének tisztségét 2005. április 19-én bízták rá a pápaválasztó bíborosok.
A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le, rajta kívül eddig minden pápa haláláig ült a trónon. V. Celesztin Utóda, VIII. Bonifác később bezáratta őt, börtönben halt meg.
Forrás : hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése