2013. február 7., csütörtök

Méhkasba tenyerelt Németh Zsolt a zászló-ügyben

Németh Zsolt méhkasba tenyerelt a székely zászló-ügyben.Nyilatkozata egy valóságos diplomáciai nyilatkozatháborút inditott el Magyarország és Románia között.Indulatos és magyar ellenes nyilatkozat tömegét indította el Romániában Németh Zsolt nyilatkozata.A román külügyminiszter kiutasítással fenyegette meg a bukaresti magyar nagykövetet. Mindkét ország EU-s tag,tehát békés módon kell megoldani ezt a helyzetet.Mit nyilatkozott Németh Zsolt? Kinek használ ez a botrány?
D_SOS20130205007   
Szabolcs Attila Budafok-Tétény polgármestere (b4) és Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselő (j4) kitűzik a polgármesteri hivatal falára a székelyek lobogóját 2013. február 5-én. Mellettük: Pozsgay Imre egyetemi tanár (b), Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke (b2) Lázár-Kiss Panna (b3), Lázár-Kiss Barna, Budafok-Tétény testvérvárosának, Barótnak az RMDSZ-es polgármestere (j3), Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2) és Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke (j) áll. MTI Fotó: Soós Lajos 

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint "zászlóháború dúl" a Székelyföldön. Németh Zsolt ezt azon a keddi fővárosi ünnepségen mondta, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót.
    Az államtitkár úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".
    Németh Zsolt felidézte a román honvédelmi miniszter hétvégi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román állami jelképek ellen. Hozzátette: a magyar kormány határozottan elvárja a román kormányzattól, hogy szüntesse be ezt a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.
    Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.
    Az elmúlt hónapok romániai lépései ellentétesek az elmúlt években kibontakozott magyar-román együttműködéssel, a stratégiai partnerség értékrendjével, gyakorlatával, ahogyan az EU normáival is - mondta Németh Zsolt.
    A székely zászló elleni támadást az államtitkár a közösség jogai, autonómiája és a léte elleni támadásnak nevezte. Az államtitkár ugyanakkor biztatónak mondta, hogy elmozdították tisztségéből a Kovászna megyei kormánymegbízottat. (A tavaly májusban prefektussá kinevezett Codrin Munteanu a magyar feliratok és a székely szimbólumok elleni intézkedéseivel keltett feltűnést a 74 százalékban magyarok lakta székelyföldi megyében.)
    A keddi eseményen Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere úgy értékelte, hogy kisebbségi kérdésekben kettős mércét alkalmaz az Európai Unió.
    Németh Zoltán, a XXII. kerület fideszes országgyűlési képviselője szerint "ki kell követelni" a határon túli magyaroknak azokat a jogokat, amelyek az Európai Unió számára is fontosak.
    A Tisztességes Választásért Alapítvány hétfőn közölte az MTI-vel, hogy ötven székely zászlót ajánlott fel az önkormányzatoknak.
    Eddig a főváros VII. kerülete, valamint Gyöngyöspata és Siófok tűzte ki a zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére. A keddi ünnepségen további önkormányzatok, köztük Pesterzsébet és Diósd képviselői vették át Székelyföld zászlaját.
Forrás : MTI 


Bővebben :Magyar diplomáciai lépések várhatók a székely zászló ügyében   

Hirek a hirkereso.ro-n:


Lucian Mândruță is kitűzte a székely zászlót

RMDSZ: Nem kellene ilyen "gyúlékony" témákkal terhelni a magyar-román kapcsolatokat

Visszaszólt a külügy: Magyarország kiáll a székely zászló mellett

Nyakunkon a románok - Ők is nagy dobásra készülnek

Bekérették Füzes Oszkárt a román külügyminisztériumba

"Orbán a forradalmár szerepében tetszeleg"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése