2013. február 12., kedd

Ki Obama új beszédírója ?


Barack Obama elnöknek az unió helyzetéről szóló idei értékelő "üzenetét" nem a korábbi fő beszédírója, Jon Favreau, hanem a helyébe lépő Cody Keenan jegyzi - közölte kedden az amerikai sajtó.
    "Tetszik neki, és ez nagy megkönnyebbülés a számunkra" - jelentette ki a beszéd vázlatának elnöki fogadtatásával kapcsolatban a 32 éves Keenan egy Fehér Ház honlapjára nemrégiben feltöltött videóban.
    Favreau ugyan hivatalosan csak március 1-jén lép ki az elnöki stábból, hogy pályafutását Hollywoodban szövegkönyvíróként folytassa, a keddi elnöki beszéd azonban már egyértelműen Keenan bemutatkozását jelenti. Pontosabban: a beszéd megírása "az elnök és a beszédírója közötti együttműködés folyamata volt" - jelentette ki egy múlt heti sajtóértekezletén Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.
    A 32 éves chicagói Cody Keenan az Northwestern Egyetemen és a Harvardon diplomázott. A politikába a néhai Edward Kennedy szenátor stábjának tagjaként kapcsolódott be. 2007-től már az Obama-csapatot erősítette, és rész vett a leendő elnök kampánybeszédeinek megfogalmazásában. Szomorú kötelességének tett eleget, amikor Ted Kennedy 2009-ben bekövetkezett halála alkalmából ő írta meg az Obama által jegyzett hivatalos méltatást.
    A sajtó először 2011-ben figyelt fel rá: ő jegyezte Barack Obama Tucsonban elmondott, érzelmektől átitatott beszédét. Az elnök annak a merényletnek az alkalmából mondott szónoklatot, amelyben hat ember életét vesztette, tizenhárman pedig megsebesültek, köztük Gabrielle Giffords képviselő.
    Keenan eddig igazgatóhelyettesként követte Favreau-t a fehér házi beszédírók rangsorában. Az unió helyzetéről szóló elnöki beszéden már Obama újraválasztása, vagyis tavaly november óta dolgozik.
    Az új vezető beszédíró a saját szerepére vonatkozóan Franklin D. Roosevelt elnök egy 1937-ben tett kijelentését tekinti irányadónak, amely szerint az eszményi elnöki asszisztens az, aki "nagy szakértelem birtokosa... és szenvedélye a névtelenség".
    Obama a kongresszus két háza előtt este 9-kor (közép-európai idő szerint hajnali három órakor) mondja el értékelő beszédét, amelyben a várakozások szerint nagy hangsúlyt fektet a gazdaság és a középosztály helyzetére, valamint a fegyvertartás biztonságának és az afganisztáni csapatkivonásnak a kérdésére.
Forrás : MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése