2013. február 7., csütörtök

Sajtókacsa a HVG cikke: Orbán 4,6 milliárd dollárért cserélte Moszkvára az IMF-et?

Hivatalosan cáfolják a HVG értesülését.Nagyon kényes volna Orbán részére,ha igaz vagy csak fél igaz a hír,mert az utóbbi években harcias módban nyilatkozott az orosz politikáról.Az oroszok is cáfolnak,de miért változott meg Orbán Viktor véleménye az oroszokról és mondott jó véleményt az oroszok és Putyin politikájáról.Miért hallgat a jobboldal?A HVG csak egy bulvár hírt jelentetett meg? Megéri nekik?

Nyilvánosan nem rántotta ugyan elő az aduját, de a HVG forrásai szerint a kormányfő önbizalmát a Vlagyimir Putyin elnökkel formálisan múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodás alapozta meg. A két és fél órás Kreml-béli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott. Az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami vetekszik egy IMF-hitel kondícióival. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba. Továbbá 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett. Mit ad a pénzügyi segítségért cserébe Magyarország?
Forrás : hvg.hu

Hatalmas sajtókacsának minősítette Giró-Szász András kormányszóvivő a HVG írását, amely szerint Oroszország magyar állampapírokat vásárolna.
    A szóvivő ezt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióüléséről nyilatkozta szerda délután telefonon az MTI-nek.
    A HVG saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a magyar kormányfő múlt csütörtöki moszkvai munkalátogatásán arról állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Oroszország 4,6 milliárd dollár értékben jegyezne le magyar állampapírt, 2,25 százalékos kamattal.
    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőn keresztül a Kreml is cáfolta, hogy Moszkva magyar állampapírokat vásárolna. A Vlagyimir Putyinnal Szocsiban tartózkodó magas rangú állami hivatalnok a Reuters brit hírügynökség kérdésére kijelentette: "nem volt megállapodás magyar államkötvényekről" az orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Forrás : MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése