2012. június 27., szerda

A jövő évi költségvetés mese vagy valóság?Vita a parlamentben


 Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Beruházási fordulatra épít a jövő évi költségvetés Matolcsy György szerint. A nemzetgazdasági miniszter ezt a büdzsé szerdán kezdődött vitájában mondta a parlamentben. A számvevőszék szerint tartható a hiánycél, de számos kockázattal számolni kell, a Költségvetési Tanács pedig azt javasolja a kormánynak, készüljön fel a növekedés lassulására. A kormánypártok támogatásukról biztosították a büdzsét, az ellenzék viszont az adóemelések, a megnyomorítás, a megszorítások költségvetéséről beszélt.

    Matolcsy: beruházási fordulatra épít a büdzsé

    A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az általános vitát megnyitó expozéjában.
    Hangsúlyozta: az idei mintegy 1.400-1.600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2.000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi Terv mögé.
    Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

    ÁSZ: tartható a hiánycél, de számos kockázattal számolni kell

    Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013-as költségvetés hiánycélja tartható, de számos kockázatot tartalmaz a büdzséjavaslat a bevételi és a kiadási oldalon is - jelentette ki Domokos László elnök, hangsúlyozva, hogy a problémák elsősorban a kormány által bevezetni tervezett új adónemeknél, a kiadási oldalon pedig a szerkezeti változásokkal érintett területeken jelentkeznek.
    Úgy fogalmazott: "recseg-ropog" az országot körülvevő nemzetközi rendszer és ez a bizonytalanság rendkívül nehéz helyzetet teremtett a költségvetés és tervezés szempontjából, de a "bizonytalanság a biztosságot hozza elő", és ez vezetett a költségvetés korai benyújtáshoz.

    Költségvetési Tanács: a kormány készüljön fel a növekedés lassulására

    A Költségvetési Tanácsnak nincs alapvető ellenvetése a jövő évi költségvetés megalapozottságáról, ugyanakkor komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.
    Kovács Árpád, a KT elnöke azt monda, minden ismert trend arra mutat, hogy a GDP dinamikája idén és jövőre is érdemben lehet alacsonyabb a kormány által feltételezettnél. Hangsúlyozta ugyanakkor: a tanács teljesíthetőnek tartja a kijelölt hiánycél tartását, emellett szerintük 2013-ban kis mértékben csökkenhet az adósság.

    Fidesz: támogatás a devizahiteleseknek, a családoknak, a kkv-knak

    A jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), megőrzi a nyugdíjak reálértékét, és érvényesíti a tehermegosztás elvét - hangsúlyozta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője vezérszónoki felszólalásában kifejtette: a javaslat számol az árfolyamgát költségeivel, a nemzeti eszközkezelő érdemi működésének megkezdésével pedig segít azoknak is, akik már nem tudják fizetni hitelüket.
    Fontosnak tartotta, hogy megmarad a gyermeket nevelők adókedvezménye, a kkv-k támogatása, illetve hogy jövőre is megőrzik a nyugdíjak reálértékét.

    MSZP: az adóemelések miatt nem nő a gazdaság, terjed a szegénység

    Az MSZP szerint a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el. Tóbiás József azt mondta: az idei visszaesés után jövőre a gazdaság stagnálására kell készülni, irreális a kormány 1,6 százalékos növekedési terve.
    Bírálta az új adókat: a tranzakciós illetéket egyszerű és igazságtalan pénzbehajtásnak minősítette, amelyet mindenkinek fizetnie kell majd, illetve kifogásolta a távközlési adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának kiterjesztését.

    KDNP: az állam most valóban összehúzza magát

    A KDNP szerint a korábbi kormányok csak megszorításokban gondolkodtak költségvetéseik összeállításakor, de most alapvető változások történtek, a magyar állam valóban "összehúzza magát", és több pénzt hagy a magyar családoknál és vállalkozásoknál. Hargitai János, a kereszténydemokraták vezérszónokaként fogalmazott így, teljesíthetőnek nevezve a 2013-as költségvetési javaslatban szereplő makrogazdasági prognózisokat, amit szerinte az ÁSZ és a KT véleménye is megerősít.
    Kiemelte: a kabinet adópolitikai átrendezése hosszú távon stabilizálni tudta a költségvetés bevételi oldalát.

    Jobbik: a megnyomorítás költségvetését nyújtotta be a kormány

    A Jobbik az ország megnyomorításának költségvetéseként értékeli a jövő évi büdzsét, amely Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a kormány torz gazdaság- és társadalompolitikájának lenyomata.
    Az ellenzéki politikus a Jobbik vezérszónokaként azt mondta: a kabinet szociálisan érzéketlen politikájával a gazdagokat segítő latin-amerikai modellt követi, mindezt azért, hogy politikai hatalmát meghosszabbíthassa, miközben egyre nagyobb mértéket ölt az elszegényedés és a kivándorlás.

    LMP: ez ismét a megszorítás költségvetése

    Az LMP szerint a 2013-as költségvetés ismét a megszorítások költségvetése, amely tovább folytatja az elmúlt 22 év kudarcait, és az irreális kormányzati tervek több százmillió forintba fognak kerülni az embereknek - mondta Vágó Gábor.
    Az ellenzéki párt vezérszónokai úgy fogalmazott: ezzel a költségvetéssel a kormány jövőre is folytatja a társadalom kettészakítását, "Bokros-csomag méretű megszorítást hajt végre" az egészségügyi forráskivonásokkal, a gyógyszertámogatások csökkentésével, az oktatási rendszer fokozatos leépítésével, a családi és szociális kiadások elsorvasztásával, a közszolgáltatások leépítésével és a túladóztatással.
MTI

Elkezdődött a jövő évi büdzsé parlamenti vitája. Matolcsy György expozéjában a korábbinál is derűlátóbb adatokat sorolt, két százalékos növekedésről beszélt. Az optimizmus különösen szembetűnő, ha számításba vesszük, hogy a kormány eddig 1,6 százalékos bővülésről beszélt, de a Költségvetési Tanács és a jegybank is jóval kevésbé optimista - utóbbi 0,8 százalékkal számol.Tovább a vg.hu-ra '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése