2012. június 23., szombat

Amerikai kongresszusi levél Orbán Viktornak: fel kell lépni az antiszemitizmussal szemben


 Washington/Budapest, 2012. június 22., péntek (MTI) - Levélben fordult az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben.
    Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: "Orbán Viktor hivatalába megérkezett a levél. A miniszterelnök ma Prágában tartózkodik a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. A levelet hétfőn természetesen kézhez veszi és érdemben tanulmányozni fogja."
    A washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai-magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján olvasható csütörtöki levelükben kiemelik a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatják ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt.
    Idézik a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki "tetves, mocskos gyilkosoknak" nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy "a magukfajták ideje lejárt". Ugyancsak idézik a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak "terjesztőit".
    Megemlítik, hogy a Jobbik támadja azok munkaadóit, akik melegek lehetnek, és felszólít Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának menesztésére feltételezett homoszexualitása miatt. Miközben ezek a megnyilatkozások történnek, a helyzetet a romákkal, bevándorlókkal és másokkal szembeni intolerancia és hátrányos megkülönböztetés szélesebb problémái jellemzik - teszik hozzá a képviselők.
    A levél aláírói megállapítják, hogy ilyen álláspontoknak nincs helyük a civilizált közbeszédben, s nem maradhatnak szó nélkül, különösen az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazásellenes Liga azon jelentéseinek fényében, amelyek szerint erősödik az antiszemita közbeszéd Magyarországon.
    "Úgy tudjuk, megegyezés született egy parlamenti etikai bizottság létrehozásáról, amely magában a törvényhozásban előforduló gyűlöletbeszéddel foglalkozik majd - folytatódik a képviselők levele. - Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői tekintélyüket latba vetve szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben, világosan kinyilvánítva, hogy az intolerancia sérti Magyarország népének méltóságát."
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése