2012. június 26., kedd

Botrányos jelenetek az Operában ' A kormány nem tehet semmiről?

Lezárták a Magyar Állami Operaház 2011/12-es évadát. Az ünnepség végén egy hívatlan vendég is betoppant, Tokody Ilona azt sérelmezte, hogy ő az egyetlen örökös tag, akit kirúgtak. A kormánymegbízott meztelen focidrukkerekhez hasonlította az akciót. 
Egy gong jelezte az Erkel színház felújítása érdekében rendezett árverés és a Magyar Állami Operaház 2011/12-es évadának végét. A szezonzárón a szaktárca vezetője és a kormánybiztos értékelte a tavaly augusztus óta tartó, konfliktusokkal és elbocsátásokkal terhelt évadot. 
 

„Én akkor, amit elmondtam nektek azt őszintén és legjobb tudásom szerint tettem. Utána két hónappal jöttek olyan hírek, amelyek fényében végre kellett hajtanunk az Operaház történetében a legnagyobb létszámú leépítést”- magyarázta Ókovács Szilveszter. A kormánybiztos a jövő évadról azt mondta, több opera és balettelőadás lesz, rekordszámú, 143 operaénekes fellépésével. A 2013 márciusára kiírt Erkel színházi darabokat pedig a színház felújítási munkálatainak csúszása miatt a Millenárison tartják majd meg.

Balogh Zoltán, a szaktárca vezetője szerint a kormány igyekezett mindent megtenni az Operaház érdekében, a jövő évi költségvetésben pedig már több pénz lesz, de hogy konkrétan mennyi, azt nem tudta megmondani.

A rendezvényen első ízben osztották ki az Operaház által alapított szakmai elismerést, a Csillagóra-díjat, melyet 3 énekes és egy balettművész vehetett át. Itt véget is ért volna a rendezvény, mikor a nézőtérről szót kért valaki.

„Én azt hiszem, hogy itt utoljára lépek fel ezen a csodálatos deszkán, mert én tőlem elvettek minden előadást, én vagyok az egyetlen örökös tag, akit kirúgtak”- jelentette ki Tokody Ilona. A Kossuth díjas operaénekes szerint az Operaház rossz irányba megy, veszélyben a társulati operajátszás, a hagyományok és az értékek, ezért a Magyar Operaénekesek Egyesülete nevében arra kérte a minisztert és a kormánybiztost, hogy tekintse partnernek őket és tartsanak nyílt szakmai vitát a társulat jövőjéről.

„Először az agyamon az futott át, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelen berohangáló férfi”- reagált Ókovács Szilveszter, aki szerint nem kellett volna kéretlenül, az ünnepet szétzúzva betoppanni és nyilvánosan szembemenni az Operaházzal, pláne olyanoknak, akik sárga csekkek befizetéséről beszélnek a sajtóban, miközben milliókat folyósít nekik az operaház.
Forrás : atv.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése