2012. december 17., hétfő

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

Előre lehetett tudni a végeredményt,mert már rég "bögyében" volt a kormánynak Alföldi Róbert.Most volt a kellő pillanat Alföldi Róbert leváltására.A kormány elfoglalta a Nemzeti Színházat.Pezsgőt bonthat Vidnyászky Attila.De vajon jobb lesz a Nemzeti Színház 2013-tól?Ezt még nem lehet tudni.A szakma Alföldi Róbertet támogatta,de a színházi szakma van kisebbségben.A jobboldal elfoglalt már egy budapesti színházat és még több színház van a listáján.Balog Zoltán bejelentése nem volt meglepő.És még valamit: 2013-tól a költségvetésben van pénz a Nemzeti Színház támogatására.
DMOHA20121217002   
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új vezetője kezet fog a főigazgatói posztra kiírt pályázat eredményhirdetésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 17-én. Vidnyánszky Attila megbízatása 2013. július elsején kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-áig szól. MTI Fotó: Mohai Balázs 

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője - jelentette be a döntést hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
    A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július elsején kezdődik és öt évre, 2018. június 30-áig szól. Az átadás-átvétel lebonyolítását Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója miniszteri biztosként segíti január elsejétől. Feladata, hogy a következő évad előkészítésében segítségére legyen a jelenlegi és a következő igazgatónak - mondta el a miniszter. Hozzátette: Alföldi Róbertet nagy képességekkel rendelkező embernek tartja, és gratulál eddigi tevékenységéhez.
    Balog Zoltán a szakmai bizottság véleménye alapján hozta meg döntését a Nemzeti Színház vezetői állásának betöltéséről, amelyre a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező pályázott.
    A tájékoztatón elhangzott, hogy a négy pályázó közül Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila munkája felelt a kiírásban foglaltaknak. A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek.
    Vidnyánszky Attilát pályázata és a személyes meghallgatás alapján mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette.
    A Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházának vezetőjével szemben támasztott követelményeknek - fogalmazott Balog Zoltán.
    Hozzátette: a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt színházat, ezt követően lehetőséget kell biztosítani másnak is arra, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.
    Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a debreceni Csokonai Színházban, valamint a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nemcsak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal.
    A tájékoztatón L. Simon László kultúráért felelős államtitkár elmondta: a szakmai bizottságnak két kiváló szakember remek pályázata között kellett döntenie. Az államtitkár úgy gondolja, olyan döntés született, ahol ténylegesen szakmai érvek érvényesültek. Megjegyezte: a miniszteri biztos kinevezésére azért van szükség, hogy az őszi évad szerződéseit úgy készítsék elő, hogy az új igazgató koncepciója érvényesülhessen.
Forrás : MTI
DMOHA20121217004
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új vezetője beszél a főigazgatói posztra kiírt pályázat eredményhirdetésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 17-én. Vidnyánszky Attila megbízatása 2013. július elsején kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-áig szól.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése