2012. december 20., csütörtök

Elengedték az előállított három diákot - Mit mondanak a diákok ?

Az MTI  azt írja,hogy a három előállított diákot a rendőrség elengedte.Három kést találtak náluk.Ellenük a vád : gyülekezési joggal visszaélés és rendzavarás.Csak figyelmeztetésben részesültek.
A rendőrség csütörtökre virradóra elengedte mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szerint.
A BRFK a Police.hu honlapon közzétett tájékoztatása szerint a szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert. 
 Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy darab, B. Richárdnál két darab kést talált, majd foglalt le a rendőrség a közlés szerint, ellenük rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz a bíróságon.
Forrás : MTI
Mit mondanak a diákok? A Facebook-on  a következőket írják:
A beszélők többször felszólították a tömeget a békés tiltakozás fontosságára, a rendőröket meghallgatták és tiszteletben tartották kéréseiket. Ennek ellenére, éppen, amikor a tömeg elindult lefelé a hídról az MTA parkolójába, hogy ne zavarják a forgalmat, a moderátorokat előállították, majd rendőrautókba tuszkolták. Ennek okairól a helyszínen nem tudtak tájékoztatást adni.
Az BFK közleménye szerint gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt két embert a Lánchíd hídszerkezetéről, egyet pedig a Lánchíd pesti hídfőjétől állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
A gyülekezési jog megsértése nem áll fenn, hiszen egy spontán demonstrációról volt szó, melyet nem kell előre bejelenteni a rendőrségen. A rendőrség ráadásul önkényesen nevezett ki szervezőnek három diákot és emelte ki őket a tömegből. A demonstrációnak azonban nem voltak szervezői.
A rendőrség az intézkedés előtt nem szólította fel sem az előállítottakat sem a tömeget a híd elhagyására, így a tömeg feloszlatása miatt eszközölt lépés a rendőrség részéről nem volt jogszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése