2012. december 18., kedd

Kósa: okafogyottá vált a diákok hat pontja

Debrecen polgármestere Kósa Lajos sajtónyilatkozatot tartott.Ebben azt emelte ki,hogy a diákok hatpontos követelése okafogyott,mert a kormány foglakozott az új felsőoktatási törvényben. A többi most van reform alatt.Mit akart elérni Kósa Lajos ezzel a nyilatkozattal? Most üljenek le a hallgatók a kormánnyal és beszéljék meg a problémákat? Balog Zoltán az illetékes miniszter akinek nem sikerült még tárgyalni a hallgatók vezetőivel.Kósa Lajos jobb belátásra bírja a hallgatókat?A közvéleményt akarta a hallgatók ellen befolyásolni?Ki tudja.
D_MTZ20121218032   
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Képviselői Irodaházban 2012. december 18-án. A politikus szerint okafogyottá vált a felsőoktatási átalakítás ellen tiltakozó hallgatók hat pontja. MTI Fotó: Máthé Zoltán 

Okafogyottá vált a felsőoktatási átalakítás ellen tiltakozó hallgatók hat pontja a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint.
    Kósa Lajos kedden, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz és a kormány odafigyelt arra, mit követelnek a diákok. Szavai szerint a hatpontos listából - amelyben szerepel a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, a hallgatói szerződés eltörlése, továbbá a keretszámok visszaállítása legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítása, az egyetemi autonómia biztosítása és a hátrányos helyzetű családokból származók felsőoktatásba bejutásának segítése - egyedül a szerződéseltörlés kérdésében különböznek az álláspontok.
    A többi pontról szólva azt mondta, az átfogó reform éppen most zajlik, a kabinet által javasolt felsőoktatási szisztéma túlteljesíti a keretszám-visszaállítással kapcsolatos követelést, és a hátrányos helyzetű családokból származókat is segíti. Jelezte továbbá, hogy ma több a felsőoktatásra fordított pénz, mint korábban, az oktatásra és kutatásra vonatkozó egyetemi autonómiát pedig éppen bővíteni, nem pedig szűkíteni fogják.
    A politikus hangsúlyozta: tandíj bevezetéséről szó sincs, a kormányzat által javasolt új rendszer pedig - amely alapján mindenki a képességei, nem a pénztárcája alapján tanulhat tovább - jelentős mértékben kezeli a diákok kéréseit, a keretszámok nem korlátozzák tovább a rendszert. A cél az, hogy az államilag finanszírozott helyek összességében meghaladják a korábbi keretszámokban meghatározott férőhelyek számát - tette hozzá.
    Aki eléri a meghatározott pontszámot, ingyen tanulhat, ha vállalja, hogy befejezi tanulmányait, és hogy az egyetemen, főiskolán eltöltött évek másfélszeresét magyarországi munkahelyen tölti - részletezte Kósa Lajos, hangsúlyozva azt is, hogy fenntartják a diákhitel rendszerét. Innentől kezdve minden diák "a zsebében hordja a marsallbotot": amilyen szorgalmas és tehetséges, aszerint tud bekerülni államilag finanszírozott helyre - fogalmazott.
    A Fidesz alelnöke egyúttal arra kérte az ország különböző felsőoktatási diákszervezeteit, hogy keressék meg az adott térség kormánypárti országgyűlési képviselőit, közösen vitassák meg a felmerülő problémákat, így a felsőoktatási törvénynek márciusban a parlament elé kerülő módosításakor már konkrét javaslatokról lehet egyeztetni.
Forrás : MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése