2012. december 30., vasárnap

Andrew Feinstein:A Gripen-vásárlást 'inkább kenőpénzek befolyásolták, mintsem az aktuális nemzeti érdek'

Andrew Feinstein dél-afrikai volt képviselő és író , aki világhírű könyvet irt a hazájában működő fegyver korrupcióról.Angliába költözött ,ott megírta a nemzetközi globális fegyver korrupcióról szóló könyvét „Árnyékvilág – a nemzetközi fegyverkereskedelem kulisszái” címmel.Könyvében azt állítja,hogy a magyar politikai elit - Fidesz és MSZP - kapott kenőpénzt gróf Mensdorff-Pouilly-tól a Gripen szerződéskor.Ha 40% a hadiipar korrupciója az öszkorrupcióhoz képest a világon,akkor a Grippen szerződésben is volt kenőpénz- állítja Andrew Feinstein a Népszabadságnak adott interjúban.
 

''A magyar üzlet klasszi...
''A magyar üzlet klasszikus példája volt annak, hogy a cég miként működött együtt egy közvetítővel''
Népszabadság - Móricz Simon
 
Részlet az interjúból :
– Mit tud és mit gondol a magyarországi Gripen-beszerzésekről?
– A tényfeltáró kötetem készítése során szerzett információk és tapasztalatok alapján azt gondolom, hogy a magyar üzlet klasszikus példája volt annak, hogy a cég miként működött együtt egy közvetítővel, jelen esetben Mensdorff-Pouillyval a siker érdekében. Bevetették magukat egy olyan országban, amely világossá tette beszerzési igényét. Abban nem vagyok egészen biztos, hogy ez az igény akkor megalapozott volt-e. Ahogyan azt is látni, hogy a megállapodás – mondjuk úgy – nem a legtökéletesebb módon passzolt ahhoz a nemzetbiztonsági és katonapolitikai érdekhez, amelyet az érintettek akkor megfogalmaztak. Ismerve a döntéshozatal természetét, nekem úgy tűnik, hogy azt inkább kenőpénzek befolyásolták, mintsem az aktuális nemzeti érdek. De tulajdonképpen ugyanez mondható mindegyik olyan hadi beszerzés kapcsán, amelyet volt szerencsém közelről megismerni.
A teljes interjút a nol.hu-n olvashatja. Szerinte a közvetítők nem kerülnek bíróság elé, mert a kormányok is érintve vannak a korrupciós botrányokban.Megemlíti a brit példát.A magyar kormány már bebizonyította,hogy nincs köze a korrupciós botrányhoz. Miért lenne?

Forrás : szentkoronaradio.com 

Videó: LMP: Nyilvánosságot a Gripen-szerződéseknek/Videótár

Cikkek a Gripen szerződésről a mandiner.hu-n 

A vadászgép-tender kapcsán korábban a svéd államügyész is vizsgálódott. Christer van der Kwast 2009 nyarán azt nyilatkozta, fennáll a gyanú, hogy a Gripeneket gyártó Saab cég partnere, a brit BAE Systems Magyarországon is kenőpénzekkel népszerűsítette a repülőket.
Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője 2009 júliusában közölte, a svédekkel még 2007-ben felvették a kapcsolatot, de a külföldi társszervek részéről nem érkezett hivatalos megkeresés. A magyar ügyészség 2008 decemberében írásban is érdeklődött a Gripenek témájában, de az a tájékoztatás érkezett, hogy nincs indok bármiféle jogsegélykérelemre. Ennél többet nem tehet az ügyészség addig, amíg nincs konkrét adat, amely alapján nyomozhatna - mondta Borbély Zoltán tavaly nyáron.
A szóvivő múlt évi nyilatkozatában hozzáfűzte: a külföldi hatóságok megtehették volna, hogy a vádemelések és nyomozások koordinálását végző Eurojust nevű szervezeten keresztül felveszik a kapcsolatot a magyar féllel. Ezt azonban Christer van der Kwast legutóbbi, 2009-es kijelentései után sem tették meg, így Magyarországon hivatalosan nem létezik Gripen-ügy.
A magyar ügyészség korábban ugyan vizsgálta a Gyurcsány-kormány által felállított Gripen-bizottság 2007 novemberi jelentését, ez azonban nem minősül nyomozásnak. A vizsgálat során a vádhatóság nem talált bűncselekményre utaló nyomot.
A vadászgéptender körülményeit firtató kormányzati testület többek között arra jutott, hogy az Orbán-kabinet 2001-ben közbeszerzési eljárás nélkül döntött a Gripenek mellett valamint nem vett figyelembe katonai és gazdaságossági szempontokat. A bizottság elnöke, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár a jelentés elkészülte után, 2007 őszén közölte, a dokumentumban nincsenek büntetőjogi javaslatokat, és feljelentést sem tesz.
Forrás : www.mr1-kossuth.hu
További információ hu.wikipedia.org
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése