2012. augusztus 28., kedd

Orbán bókja : nemcsak tiszteljük, hanem kedveljük is Németországot

Nagyon jól hangzik és jól volt időzítve Orbán bókja' Németország ezt elhiszi?



Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Magyarország nemcsak tiszteli, hanem kedveli is Németországot - mondta Orbán Viktor kormányfő azon a keddi budapesti ünnepségen, amelyen átadta a Magyar érdemrend nagykeresztjét Bernhard Vogelnek, a németországi Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnökének, a Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnökének.
    Az Országházban rendezett ceremónián Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ismertette: a köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a magyar-német kapcsolatok ápolása és elmélyítése, valamint a Konrad Adenauer Alapítványon keresztül Magyarország érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést Bernhard Vogelnek.
    "Magyarország olyan ország, amely Németországot nemcsak tiszteli, hanem kedveli is. A magyar emberek a német embereket nemcsak tisztelik, hanem kedvelik is őket. Szeretném arra kérni önt, hogy érezze: a tisztelet mellett a szeretet gesztusával nyújtom át önnek ezt a kitüntetést" - mondta a kitüntetettnek az elismerést átadó Orbán Viktor kormányfő.
    A volt tartományi miniszterelnök életútját felidézve Balog Zoltán elmondta: az idén 80 éves Bernhard Vogelt az egykori német kancellár, Konrad Adenauer és a keresztényszociális eszme mozdította a politika irányába. Németországban egyedülálló módon két tartomány, Rajna-Pfalz és Türingia miniszterelnökeként is hosszú éveket töltött el, "azokhoz a politikusokhoz tartozik, akik sohasem voltak hajlandók lemondani Németország újraegyesítéséről, és azt is mindig tudták, hogy ebben az újraegyesítésben a közép-európai államoknak, különösen Magyarországnak, kulcsszerepük van" - emlékeztetett a tárcavezető.
    A német kereszténydemokrata politikus beszédében kiemelte, e kitüntetés kötelességet is jelent neki, mégpedig azt, hogy méltónak mutatkozzon a megtiszteltetésre. Ennek úgy tehet eleget - folytatta -, hogy mindenhol, ahol jár, felhívja a figyelmet Magyarországra, "egy igazi gyöngyszemre az európai államok közösségében".
    Egyetlen német sem feledkezhet meg arról, amit Magyarország tett Németországért 1989-ben és az azt követő években - hangsúlyozta, majd Budapestről szólva hozzátette: "a Duna partján egy olyan európai nagyvárosban állunk, amely Európához tartozik, és amely nélkül Európa nem lenne az, ami".
    Bernhard Vogel szerint azok a nehézségek, amelyekkel az elmúlt 50-60 évben mind Magyarország, mind pedig Németország szembesült, jóval nagyobbak, mint a jelenleg uralkodók, ezért biztos abban, hogy a megfelelő erőfeszítésekkel ezek leküzdhetők.
    Szavai zárásaként azt kívánta, hogy Magyarországnak boldog és sikeres jövője legyen, Orbán Viktornak pedig azt, hogy legalább olyan hosszú miniszterelnökségi időszaka legyen, mint amilyen neki jutott osztályrészül.
    Bernhard Vogel Németország nyugati részéből érkezett a keleti Türingiába, miután 12 évig Rajna-Pfalz tartományt is vezette. Ő az egyetlen Németországban, aki két tartományban is kormányzott.
    A keddi ünnepségen részt vett mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, több államtitkár és Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök özvegye is.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése