2012. augusztus 23., csütörtök

Egész Magyarország egy temető? Mi történik a hamvasztás után?

Egy nő hamvait tartalmazó urnát sodort a partra a Balaton Siófokon. A fürdőzők találták meg. Valószínűleg nem régóta lehetett a vízben, mert teljesen olvashatóak voltak rajta az adatok. A temetkezési szakemberek szerint egyre többen viszik haza a hamvakat és aztán sokan egyszerűen kidobják. Így gyakorlatilag az egész ország egy temető, és vannak, akik ezt kegyeletsértőnek tartják.

Egy hotelnek a közelében találtak a balatoni fürdőzők egy urnát. Az biztos, hogy a nő 63 évesen, tavaly halt meg és Csanádpalotán hamvasztották el. Az urnán szereplő adatok alapján a halott és hozzátartozói könnyen beazonosíthatók. Ezeket az adatokat azonban csak a rendőrség kérheti ki.    

A hazavitt hamvak egyre nagyobb gondot okoznak a temetkezési cégeknek. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis bárki, különösebb indoklás nélkül hazaviheti a hozzátartozója maradványait. 

Tavaly már 176-ot, idén eddig pedig már csaknem 160 urnát vittek haza a megyében. Ezért követhetetlen a hamvak holléte és sok esetben törvényt is sértenek ezzel. „Azok, akik hazaviszik a szeretett hozzátartozó hamvait, kegyeletsértést követhetnek el azzal, ha más közvetlen hozzátartozó a későbbiek folyamán nem gyakorolhatja a kegyelethez való jogát. Ebben az ügyben Nyíregyházán született már precedens értékű döntés” – mondta el az ATV-nek Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft igazgatója.

Ebben az ügyben a hozzátartozók kártérítést is követeltek azért, mert nem róhatták le kegyeletüket. Ugyanis családtagjuk hamvait egyik rokonuk hazavitte. A temetkezési szakemberek évek óta küzdenek azért, hogy szigorítsanak az erre vonatkozó törvényen, ami a legszabadabb egész Európában. 
  atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése