2012. augusztus 29., szerda

A Hatodik koporsó helyett a Megmaradni cimű darabot mutatják be az Új Szinházban

Az Új Színház vezetősége meghátrált,mert A hatodik koporsó helyett a megmaradni című darabot mutatják be.A hatodik koporsót lehet később mutatják be amikor az érzések elcsitulnak.Ha életbe lenne Csurka István mi lenne?Tarlós pálfordulása érzékenyen érintette az Új Színház vezetőségét.Vajon az általános tiltakozásra döntött így Tarlós?Ez egy  precedens értékű döntés? Nem lehet mindent bemutatni az Új Színházban? Van cenzúra? Nem erről volt szó.A színház vezetőségének engedni kellett.Ezt írja a Magyar Hírlap:
Az Újszínház vezetése az őszi évad egyik legfontosabb bemutatójának szánta A hatodik koporsó premierjét. A teátrum közönsége jól érzékelhetően várta a mű bemutatóját, amelytől nemcsak színházi, de Trianonnal kapcsolatos történelmi áttörésre, afféle kendőzetlenül „nyílt beszédre” is számított. Megtudtuk, nem kizárt, hogy a darabot egy későbbi időpontban, kevésbé hisztérikus közéleti atmoszférában színre viszik.

Pozsgai Zsolt drámaíró, a színház főrendezője a Magyar Hírlapnak elmondta, a teátrum vezetése nem ijedt meg attól, hogy Fischer Ádám karmester őszre nagy nemzetközi aláírás-gyűjtési akciót hirdetett a magyar kulturális élet állítólagos anomáliáival, többek között A hatodik koporsó színpadra állításával kapcsolatosan. Pozsgai szavaiból kiderült, nem meghátrálásról van szó, hanem arról, hogy az Újszínház vezetése tiszteli a fenntartó, azaz Tarlós István főpolgármester szavait.
Pozsgai emlékeztetett rá, hogy ez Csurka egyik kevésbé ismert, ám nagyszerű és nagy hatású s igencsak „kíméletlenül kemény” darabja, amely az erdélyi magyarság vívódó sorsáról szól, s amelynek színházi előadását két este után betiltotta a Kádár-rendszer.

A Magyar Hírlap úgy tudja, A hatodik koporsó című darabbal kapcsolatosan egyelőre nincsenek még további, konkrét tervei a színházvezetésnek. Tudni kell Csurka drámájáról, hogy az műfaji értelemben mindenképpen sajátos alkotás, mintha a szerző egy esszét ültetett volna át drámába. Felvetődik a kérdés, hogy miként értékelné az író a bemutató lefújását. Hisz A hatodik koporsót a maga részéről fontos és meghatározó örökségként hagyta az Újszínházra. Pozsgai Zsolt meg van győződve róla, hogy az igencsak kiélezett és bonyolult helyzetben Csurka is a premier elhalasztása mellett döntött volna. 
Forrás : echotv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése