2012. augusztus 24., péntek

A Meggyes-csoportot nem érdekli az összeomlás

Nagy bajban van Esztergom városa' Közel került a teljes gazdasági összeomláshoz a Meggyes-csoport miatt.A Fidesz képviselői nem akarnak együttműködni a polgármester asszonnyal.Ezzel az esztergomiakat sújtják.Esztergom városa összefogott,de a Meggyes-csoportot nem tudják még tárgyalásokra sem bírni.A Fidesz miért nem szól közbe?Orbán Viktor az utolsó percben fog közbeavatkozni,hogy Esztergom megmentője legyen?


Sajnálatos tény, hogy Esztergomban folytatódik az „üres székek” politikája, mely szerint a Fidesz frakció eddig egyetlen egyszer sem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni Esztergom jövőjét illetően. Szeptember 30-án a fizetésképtelenség beáll, amennyiben nem kap a város gyors állami segítséget (támogatás nyújtása, állami inkasszó visszavonása, egyéb kompenzáció). 
Csütörtök délután a bankokkal és az ellenzéki képviselőkkel előzetesen egyeztetett tárgyalási anyag megvitatásán, - ahogy azt a sajtóhírekből megtudtam - a testület többségét adó Fidesz-frakció nem jelent meg, annak ellenére, hogy a helyet és az időpontot egyaránt ők kérték. Esztergom súlyos gazdasági helyzete indokolja az eddigi gyakorlat megszűntetését, magyarul azt, hogy a döntések ne megalapozatlanul, egyeztetés nélkül szülessenek maratoni testületi üléseken. Részben ez, részben pedig az indokolja a rendkívüli testületi ülés jövő keddre történő összehívását, hogy a hivatal a szükséges szakmai előterjesztéseket előkészítse, illetve a szabadságukat töltő ellenzéki képviselők is visszaérkezzenek. Az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport ekkor dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, avagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre.  
Az egyeztető tárgyaláson a meghatározó civil és szakmai szervezetek vezetői és az érdeklődő állampolgárok vettek részt. A banki szakemberek által összeállított készpénzfizetési tervből egyértelműen kitűnik, hogy szeptember végén vagy az adósságrendezésben jogerős ítélettel jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyegeket utalja az önkormányzat, mert minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadási tétel áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz. A jogerős bírósági ítéletet nem bírálhatja felül senki, csak egy új adósságrendezési folyamatban hozható létre új egyezség a kifizetésekre. Az állami inkasszó mértékét, melyet a központi költségvetés kizárólag csak Esztergom esetében von el az állami tulajdonba vett intézmények fenntartására, Matolcsy miniszter úr válaszlevele alapján nem kívánják mérsékelni, tehát úgy tűnik, hogy ősszel bezárnak óvodáink, a közszolgák pedig mindahányan fizetés nélküli szabadságra mehetnek Esztergomban. 
Forrás : onkormanyzat.mti.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése