2012. augusztus 19., vasárnap

Humánmeteorológiai előrejelzés augusztus 20-ra '

Hétfőn front ugyan nem érkezik, de az erős melegedés hatására melegfront jellegű tünetek léphetnek fel. A hőség könnyen megárthat, de ha óvatosak vagyunk, zavartalanul élvezhetjük a nemzeti ünnepet.

Hétfőn is elkerülik a frontok a Kárpát-medence térségét, de erős melegedés zajlik, emiatt sokan melegfront jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Általánosan fejfájás, migrén jelentkezhet, egyre kevésbé jellemző a pihentető alvás, inkább csak a hűvösebb völgyekben. Napközben kevésbé tudunk koncentrálni, fáradtnak, tompának érezzük magunkat. Különösen az idősek, a szív- és keringési rendellenességgel élők, valamint a vérnyomáspanaszokkal élőkre vár nehéz időszak.
Sokan töltik idejüket a szabadban, az ünnepségeken, készüljünk fel komolyan, veszélyeket rejt magában a tartós nagy melegen tartózkodás. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása, melyet az izzadás során veszítünk. Testtömegtől függően 3-4 liter javasolt, legjobb szénsavmentes ásványvíz, gyümölcstea formájában. Az alkohol tilos a hőségben, emellett a koffeintartalmú italok sem tesznek ilyenkor jót. Élénkítésre a kávé helyett inkább zöldteát fogyasszunk. Fokozottan ügyeljünk a kisgyerekekre és az idős emberekre, sokszor nem érzékelik a szomjúságot, könnyen kiszáradhatnak.
A déli órákban szinte mindenhol, így a szabadtéri rendezvényeken is kerüljük a tűző napon való tartózkodást. Amellett, hogy rosszullétet okozhat, fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, viseljünk kalapot, sapkát! A déli órákban az UV-sugárzás értéke elérheti a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvjuk bőrünk épségét! A strandokon, vízpartokon fokozódik a leégés veszélye, a szokásosnál is erősebb fényvédő szerek alkalmazása javasolt, emellett a gyakoribb újrakrémezésről se feledkezzünk meg!
A pollenterhelés sokfelé magas, viszont a következő napokon a rekkenő hőségben várhatóan kissé csökkeni fog. A parlagfűtől és az ürömtől szenved most a lakosság nagy része, ők folyamatosan szedjék gyógyszereiket!
A közlekedésben a melegedés miatti kábaság komoly veszélyforrás, a pihenésről hazafelé tartók iktassanak be az utazás során több pihenőt, a sofőrök esetleg váltsák egymást a hosszabb utak során! Többfelé a vakító napsütés is zavaró lehet, fokozott óvatosság javasolt! A napon hagyott jármű nagyon gyorsan felforrósodik, ne hagyjunk kisgyereket és élő állatot még rövid időre sem az autóban!
Forrás : idojaras.hu 
Bővebben : www.meteoklinika.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése