2012. augusztus 15., szerda

Exkluzív: George Pataki felveszi a magyar állampolgárságot, szavazni fog

Lehet egy új lökés a kettős állampolgárságot igénylésben George Pataki bejelentése?Igen ' Mert ha neves személyek igénylik a kettős állampolgárságot , akkor inditatást érezhetnek mások is. Eddig főleg az  erdélyi , kárpátaljai,újvidéki és felvidéki magyarok igényelték a kettős állampolgárságot.George Pataki példát mutat azoknak a magyaroknak akik messze élnek az anyaországtól,de magyarnak vallják magukat.Ez a lépés inkább érzelmi inditatású.Ha a statisztikát nézzük eddig több mint 300.000-en kérték az egyszerűsített honosítást.Ha összehasonlítjuk a világban élő magyarok számával,mely kb. Magyarország határain kívül 5-7 millió magyar él a wikipédia szerint , akkor még kevés az igénylők számához hasonlítva.Az ATV interjúban elhangzik az is , hogy Pataki a négy lányának is megmutatja Magyarországot.Nekem ez tetszik az interjúból és milyen jó volna ha megvalósulna '
Szeretném, ha a következő amerikai-magyar generációk tagjai, - akik már lehet, hogy azt is alig tudják, hogy magyarok, - megismernék Magyarországot, hazatérvén pedig nagykövetei lennének a magyar kultúrának Amerikában”
George Pataki, aki olasz és ír is, mindig magyar származását tartotta a legfontosabbnak. Patakit ma is sok szál köti Magyarországhoz és ezt kívánja azoknak az amerikai fiataloknak is, akik azon túl, hogy picit magyarok is, ma még szinte semmit nem tudnak Magyarországról.

„Mind a négy gyerekemet elvittem Magyarországra, hiszen részben ők is magyar származásúak, és ezeknek a látogatásoknak óriási szerepük volt abban, hogy fontossá vált számukra a magyar kultúra és történelem , a csodálatos  városok és más magyar települések. Szeretném, ha a következő amerikai-magyar generációk tagjai, - akik már lehet, hogy azt is alig tudják, hogy magyarok, - megismernék Magyarországot, hazatérvén pedig nagykövetei lennének a magyar kultúrának Amerikában”- fogalmazott a volt kormányzó az ATV New York-i tudósítójának, Bombera Krisztinának.


A képre kattintva galéria nyílik!


George Pataki 1995. január 1-től tizenkét évig, vagyis három cikluson keresztül volt New York állam republikánus kormányzója. 2000-ben és 2008-ban is felmerült, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, de végül távol maradt a republikánus előválasztásoktól. A 67 éves politikus apai nagyapja, Pataki János 1908-ban vándorolt ki Aranyosapátiból Amerikába. (wikipédia)

Hámos László, a washingtoni Kossuth Alapítvány elnöke elmondta: a 9 amerikai, 1 dél-amerikai és 2 kanadai ösztöndíjas augusztus végéig marad Magyarországon. 

„Kifejezetten olyanokat kerestünk, akiknek a tudatában ott van, hogy magyar származású, és nem ismerkedett meg soha az öntudatának a magyar oldalával” - mondta az elnök.

Irány Miskolc

Az egyik lány Chiléből származik, ahova zsidó származású nagyapja egykor a háború elől menekült. Betty miatta kezdett magyarul tanulni a Californiai egyetemen, erre a programra a magyartanára biztatta. Ő leginkább Miskolcot szeretné látni, ahonnan a nagyapja származik. „Hogy egész őszinte legyek, kíváncsi vagyok, tudnék-e esetleg élni is Magyarországon. 

Nagyapám csak jót mondott róla, anyám is járt ott, és azt mondta, nagyon hasonlít Chiléhez”- mesélte Betty Roos.

Pataki szavazni is fog

Amerikában 1.4 millió a magyar a 2000- es népszámlálás szerint, 7 százalékuk mondta azt is, hogy beszél magyarul. Pataki volt kormányzó az ATV-nek azt is elmondta: felveszi a közeljövőben a magyar állampolgárságot, és szavazni is fog a 2014-es magyar választáson.
Videó atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése