2012. augusztus 27., hétfő

Botrányos földügyek: Csépa, Tiszasas és Tiszaug futhat a földek után '

Egy botrányos földügy kezd kialakulni három Tisza-menti településen.Tiszasason egy hulladéklerakót akarnak építeni.Csak most derült ki,hogy a terület nem az önkormányzaté, hanem három nem helyi illetőségű személy tulajdona,mely ellentétes a törvénnyel.Hogyan került a három személy tulajdonába? Erre kereste a választ a HVG újságírói.Mindenki mossa a kezeit,de a gyanú árnyékát nem tudják eloszlatni.Ez is példa arra,hogy miként szereztek földeket nem jogszerű módszerekkel a törvények kijátszásával 1989 után.Úgy néz ki,hogy a három település csak perrel tudja visszaszerezni a földjeiket.Vajon mikor kapják vissza?Mennyi ideig fog tartani a per?
Tavaly döbbent rá három Tisza menti település, hogy a helyi téesz megszűnése után „talált földekként” adták el a fejük felett az őket törvény szerint megillető ingatlanokat. A területeket – melyek után jelentős uniós támogatás is igényelhető – egy budapesti vagyonkezelő „találta” és a földhivatal segédletével értékesítette. Egy vidékfejlesztési szakember szerint az eset nem egyedi, és ma már nehéz utánajárni, hogy mi lett az mgtsz-ek egykor gazdátlannak tűnő, de jog szerint állami tulajdonban álló birtokaival.
A földek értékesítéséről, jogállásáról szóló törvényeket áthágva, a természetvédelmi szerv tiltakozását semmibe véve, a helyiek jogosítványait megkerülve jutott több száz hektárnyi, jelentős földalapú támogatások megszerzését lehetővé tevő földhez 2007-ben egy bajai család a Tisza mentén. Az öt évvel ezelőtti adásvétel egyik érdekessége, hogy a földszerzők 130-140 kilométerre laktak a tiszaugi új gazdaságaiktól és birtokaiktól, pedig a földtörvény kiköti, hogy a helyi gazdálkodóknak, bérlőknek kell felajánlani az áruba bocsátott területeket.
A jogsértő földszerzésre csak pár éve derült fény, amikor a közeli Tiszasas mellett nekifogtak egy hulladéklerakó építésének, de kiderült, hogy a korábban a helyi termelő-szövetkezet által használt terület a falutól 140 kilométerre élő bajai lakos tulajdonában van. A három érintett község – Csépa, Tiszasas és Tiszaug – azóta minden követ megmozgatott, hogy visszaszerezze a szerinte jogtalanul eltulajdonolt területeket: beadványokkal, levelekkel bombázták a volt elszámoltatási kormánybiztost, Budai Gyulát, a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Sági Istvánt.
Folynak a földmunkák - jó helyen voltak, jó időben
Fotó: MTI Fotó: Varga György

Az ügyben már a Legfőbb Ügyészség (LÜ) is vizsgálódott, majd egy 9 oldalas esettanulmányban megállapította, hogy a földértékesítés során szinte az összes vonatkozó törvényt megsértették, ezért a szerződések semmisnek tekinthetők. Bár a tulajdonjogi nyilvántartást kezelő földhivataloknak egyik alapvető feladatuk a törvények betartatása, az ügyészségi vizsgálatban szereplő 103 földterületre mégis bejegyezték az új tulajdonosokat, pedig a települések szerint a Hortobágyi Nemzeti Park többször jelezte aggályait. Az ügyészség a semmisség megállapítása és a nyilvánvaló törvényszegés ellenére nem indított pereket, hanem visszadobta a labdát az önkormányzatoknak, amelyek most bíróságon keresik az igazukat.
Tovább : hvg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése