2012. augusztus 28., kedd

Ceglédi konfliktus - Polgármester: nem a romáktól, a bűntől kell "megtisztítani" a várost

Az MTI tudósitásából azt tudjuk meg,hogy Cegléd városának a vezetősége megakarja oldani a konfliktust.Segitséget Pintér Sándortól kérnek és nem az ÚJ Gárdától.Ez is egy konfliktust fog okozni,mert a Jobbik ezt a megoldást támogatja.Vajon az Új Gárda és más szélsőséges csoportok megjelennek Cegléden? Lesz balhé Cegléden? A Fideszes polgármester nyilatkozatából azt értem,hogy nem.A Kerekasztal -beszélgetés ezt a célt szolgálta.Csak rajtuk múlik '

Cegléd, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - A ceglédi polgármester szerint "mindegy, milyen származásúak az elkövetők", magától a bűntől kell "megtisztítani a város problémás területeit"; a rendfenntartás azonban a rendőrség feladata.

    Földi László (Fidesz-KDNP) kedden sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kifogásolt életvitelt folytató lakosokat csak a jogszabályok alapján lehet helyes útra terelni.
    A városban kialakult ellentétek megoldására összehívott zártkörű egyeztetés után elmondta: intézkedési tervet állítottak össze a megbeszélésen részt vevő önkormányzati képviselők, a település rendőrkapitánya, kisebbségi és közbiztonsági referense, valamint a helyi vajda.
    Ennek lényege, hogy a helyiek bevonásával és a rendőri létszám, illetve jelenlét növelésével igyekeznek csökkenteni a bűncselekmények számát az érintett városrészekben.
    A polgármester elmondta: az intézkedési csomag első elemeként egy három-négy tagú, úgynevezett integrációs csoportot hoznak létre. A közösség tagjai "utcabizalmiként" felügyelik majd a rendet. Munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és kötelesek lesznek időről időre beszámolni tapasztalataikról a kisebbségi referensnek és a város vezetőjének. Igazoltatási, hatósági intézkedési jogkört viszont nem kapnak. Kiválasztásuk már a jövő héten elkezdődik - tette hozzá.
    A tanévkezdés után a csoport a városrészben arra is figyelhet - mondta -, hogy a gyerekek járnak-e iskolába, hiszen a tanulás az egyik alapvető feltétele annak, hogy "a felnövekvő generációk elkerüljék a bűnöző életmódot".
    Földi László kitért arra: problémát jelent, hogy a Csengeri szélen élők jelentős részének nincsen szakképzettsége és munkahelye. A város ezért utazási támogatással segítené a munkába állást és a szaktárca segítségével bővítené a helyi közmunkaprogramot is.
    Jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek segítséget a Csengeri szélen egy a budapesti Józsefvárosban kísérleti jelleggel idén júliusban átadotthoz hasonló, lakókonténerbe telepített mobil rendőri egység, továbbá a városban egy új rendőrőrs felállításához. A rendőri létszám bővítéséhez kapcsolódó terv az is, hogy az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a "kritikus zónában", ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék.
    A rendőri jelenlétet erősíteni kell akkor is, ha a következő időszakban helyreáll a köznyugalom a városrészben - mondta a városvezető. Szólt arról is, hogy szorgalmazzák az úgynevezett Szomszédok egymásért mozgalom kiterjesztését és a térfigyelőkamera-hálózat bővítését a településen.
    Közölte: a fokozott rendőri jelenlét szerdán éjfélig tart Cegléden, de utána is a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a területre.
    A polgármester tájékoztatója után Korondi Miklós, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője is nyilatkozott az újságíróknak. Üdvözölte az intézkedési terv elfogadását, de - mint mondta - "a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek az elmúlt időszakban oda költözött munkanélküli romák által elkövetett lopások és betörések miatt".
    Hozzátette: az elmúlt két évben több helybeli kereste meg ilyen problémákkal. A panaszok alapján írásban kért segítséget a város vezetőjétől és a ceglédi képviselő-testülettől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát.
    Közlése szerint a környékbeliek ezek után "kénytelenek voltak saját kezükbe venni sorsukat", és végül kérték az Új Magyar Gárda segítségét, annak tagjai "jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat".
    Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze - mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai - a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.
    Tíz roma szervezet közös állásfoglalásában így reagált: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése