2012. augusztus 28., kedd

Tőkés toborzó Erdélyben a Mikó kollégium ügyében

Ismét felhívást intézett Tőkés László az erdélyi magyarokhoz a Mikó kollégium ügyében.Mint ismeretes a román bíróság nem akarja vissza adni a sepsiszentgyörgyi Mikó kollégiumot a református egyháznak.Az erdélyi magyarság tiltakozást szervez Sepsiszentgyörgyön szeptember elsején.Ezt a tiltakozást szinte mindegyik erdélyi magyar szervezet támogatja.Tőkés felhívása Ne engedjünk " 89-ből olvasható az MTI tudósításában.Valószínű sokan fogják támogatni ezt a tüntetést.Tőkés László toborzója biztosan sikeres lesz, mert sokan támogatják.Csak az a kérdés,hogy a román bíróság megváltoztatja a döntést.Azok akik nem tudnak elmenni Sepsiszentgyörgyre Budapesten is tüntethet szeptember elsején 11 órakor a román nagykövetség előtt'

Bukarest, 2012. augusztus 27., hétfő (MTI) - Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hétfőn felhívást intézett az erdélyi magyarokhoz, arra bíztatván őket, hogy szeptember elsején vegyenek részt a Sepsiszentgyörgyön tartandó békés demonstráción.
    A református egyház az egyházi ingatlanok visszaállamosítása és az úgynevezett Mikó-ügyben született bírósági ítélet ellen az Igazság Napja elnevezéssel hirdetett tüntetést szombatra a háromszéki városba.
    A demonstrációt mindhárom romániai magyar párt támogatja. 
    A buzaui bíróság június 29-én hozott első fokú ítéletében úgy határozott, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületegyüttesét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság ugyanakkor három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság két tagját.
    Tőkés László hétfőn közzétett, Ne engedjünk '89-ből című felhívásában úgy fogalmazott: "a XXI. századi egységesülő Európa egyik tagországában feltámadt a múlt. A kommunisták és örököseik ismét a totális hatalomátvételt tűzték ki célul". 
    Tőkés szerint az elvileg független román igazságszolgáltatás nem ismeri el az erdélyi magyarság magántulajdonhoz való jogát. 
    "Az egész nyugati világgal, ezen belül pedig az Európai Unió eszméjét megalapozó értékközösséggel szembemegy az a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyében hozott bírósági ítélet, amely jogos tulajdonától fosztja meg református egyházunkat és erdélyi magyar közösségünket, továbbá börtönbüntetésre ítéli azokat, akik a törvények értelmében lehetővé tették a visszaszolgáltatást. Ezt nem hagyhatjuk. Éltünk már kommunista diktatúrában, és többé nem kérünk belőle. A 2012. szeptember 1-jére meghirdetett Igazság Napján Sepsiszentgyörgyön békés, alkotmányos keretek között ismételten álljunk ki igazunk mellett" - zárja felhívását Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke.
MTI

A tiltakozást támogatva – s kiegészítve azt az államosított egyházi ingatlanok visszaadását minden eszközzel hátráltató román gyakorlat elleni, illetve a román kormánynak a magyar anyanyelvi oktatás elsorvasztási törekvései elleni tiltakozással – hívunk és várunk minden Magyarországon élő székelyt, erdélyi gyökerekkel rendelkező magyart és a határon kívül rekedt magyarok ügyével együtt érző embert szeptember elsején délelőtt 11 órára a budapesti román nagykövetség elé (XIV. kerület, Thököly út 72. Izsó u. sarok), hogy elégedetlenségünknek együtt adjunk hangot. Meg vagyunk győződve arról, hogy a székely közösség fent említett gondjait maradéktalanul csak az autonóm Székelyföld jogrendszere tudja orvosolni.
Tovább információ erdely.ma


A Székely Mikó Kollégium története

Egy sikertelen reformkori próbálkozás után az 1850-es évek második fele hozta meg a lehetőséget a Rikánbelőli Kommunitásnak, hogy Háromszéken középiskola létesítését szervezze. Elsősorban a Kommunitás tagjai – a sepsi-, kézdi- és orbaiszéki református és unitárius lelkészek –, de főurak, tanítók és hivatalnokok vettek részt a munkában, melynek helyi mozgatója Gödri Ferenc esperes volt. Már 1855-ben felkérték báró Kemény Ferencet és gróf Mikó Imrét, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnokait és Bodola Sámuel püspökhelyettest az iskola ügyének pártolására az Egyházkerületi Közgyűlésben.
Gróf Mikó Imre hamar felismerte az iskola alapításának szükségességét és latba vetette befolyását, illetve jelentős pénzadományokkal támogatta az ügyet már kezdetektől fogva.
Több település versengett, hogy otthont adhasson az iskolának. A nemes versengésből a központi fekvésű Sepsiszentgyörgy került ki győztesen, mivel telket és jelentős pénzbeli hozzájárulást ígért. Az iskolaalapítók több pártra szakadtak abban a kérdésben, hogy ipariskola, reáliskola vagy gimnázium létesüljön-e, végül a gimnázium mellett döntöttek, mely értelmiségi pályára készít.
Az Egyházi Főtanács utasítására 1858 őszén beindult a IV. elemi osztály, melyre a következő tanévben építhető volt az I. gimnázium. A tanítás a református templom mellett indult meg, egyetlen tanár – Vajna Sándor – kapott kinevezést, a tantárgyak nagy részét tanítók oktatták. Még ki sem teljesedett az algimnázium, a gondnoki kar felismerte, hogy sürgősen bentlakásra van szükség, mert az iskola így éri el igazi célját. Megindult a telekvásárlás és építkezés hosszú és nehéz időszaka. Az 1863-64-es tanévben költözött le az intézmény az iskola mai helyén álló épületekbe, ahol istállóból, szekérszínből alakítottak ki osztály- és hálótermeket.
A főtéri szárnyat 1870-76 között építették Zofalh Gusztáv tervei alapján. A tervet gr. Mikó Imre rendelte és fizette, az építőanyag nagy részét Háromszék lakói hordták össze szekerekkel. Sepsiszentgyörgy városa adta a telket a korábbi ígérete szerint, illetve alapítványt tett az épület javára. Iskolakezdéskor ideköltözhetett a bentlakás, a földszinti termeket bérbe adták üzlethelyiségnek. Még abban a hónapban elhunyt gr. Mikó Imre, aki márciusban 60.000 frt. adományt tett az intézmény javára, a további fejlesztés érdekében. Ekkor döntött úgy az elöljáróság, hogy az iskola mindhárom alapítóját belefoglalja az intézmény nevébe: a református egyházat, Háromszék népét és gr. Mikó Imrét. Igy lett Református Székely Mikó Tanoda, illetve később Református Székely Mikó Kollégium a neve 1948-ig.
További információ szekelymikokollegium.ro 

Strada Gróf Mikó Imre 1, Sfântu Gheorghe 520003, Románi

  

Nagyobb térképre váltás 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése