2012. augusztus 20., hétfő

Megemlékezést tartottak Horthy István halálának helyszínén


Moszkva, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) - Horthy István kormányzóhelyettesre emlékeztek hétfőn az oroszországi Ilovka településnél, ahol fellelték a 2. magyar hadsereg főhadnagyaként 1942-ben meghalt pilóta repülőgépének egyes maradványait.
    A kutatásról, Horthy István életének és halálának történetéről a Rosszijszkaja Gazeta című lap online változata számolt be. 
    Hetven éve annak, hogy a kormányzó idősebb fia a második világháború keleti frontján, az oroszországi Belgorod megye területén, Ilovka település repülőtere közelében Héja típusú vadászgépével lezuhant és életét vesztette. 
    A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisának és a Magyar Roncskutató Egyesületnek a képviselői keresték fel Ilovka településnél Horthy István gépének lezuhanási helyét, és tábori mise keretében emlékeznek meg az elhunyt pilótáról. 
    Horthy Istvánt először nem messze a tragédia helyétől temették el, ahova síremléket is elhelyeztek. Később felesége, Ilona elszállíttatta a holttestet Budapestre, a síremléket pedig a hatvanas években megsemmisítették. 
    A Rosszijszkaja Gazeta kiemelte, hogy a szolnoki repülési múzeum hadtörténeti csoportja segít az orosz partnereknek a második világháború idején magyar terület felett lelőtt szovjet pilóták és repülőgépeik felkutatásában és maradványaik felszínre hozatalában. Köszönetképpen megszervezték a hétfős magyar csapat oroszországi útját.
    A lap internetes oldalán videofelvételt is elhelyeztek a repülőgép maradványainak feltárásáról, valamint a Vitalij Latarcev hadtörténésszel készült beszélgetést Horthy István szerepéről, és a feltárás fontosságáról. 
    A honlap részletesen ismertette Horthy István életútját. Idézte édesapjának írt levelét is, amelyben kifejtette: "Meggyőződtem arról, hogy a németek sohasem fogják legyőzni az oroszokat, el kell utasítani a Hitlerrel kötött szövetséget. Sajnálom a magyar katonákat, akik hiába ontják vérüket". 
    A kutatócsoport célja, hogy emlékjel kerüljön Horthy István és bajtársai halálának helyszínére. Lehet, hogy jövőre odautazik a most 94 éves özvegye is - mondta a Rosszijszkaja Gazetának Latarcev hadtörténész.   
www.rg.ru/2012/08/17/reg-cfo/horti.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése