2012. július 1., vasárnap

Külügyminisztérium: az erdélyi magyarság szervezeteinek egységesen kell fellépniük

Kellemetlen helyzetbe került a magyar kormány.Magyarázkodni kell Kövér László miatt.Sőt kioktatja a romániai magyar pártokat hogy mit kell tegyenek.Nagyon helyesen azt hangoztatja a Külügyminisztérium,hogy a romániai magyar pártok egységesen kell képviselniük a romániai magyarok érdekeit.Külügyminisztérium nyilatkozata :
Budapest, 2012. július 1., vasárnap (MTI) - Martonyi János külügyminiszter és Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára is világossá tette, hogy a magyar kormány csak akkor tud együttműködni a határon túli magyar szervezetekkel, köztük az erdélyi magyarság képviselőivel, ha egységesen lépnek fel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI-vel.
Miért nem az RMDSZ-szel egyeztetett a magyar kormány?Miért a romániai Magyar Polgári Pártnak kampányolt Kövér László? Kelemen Hunornak nincs igaza? Több polgármesteri és tanácsosi helyről maradt ki a magyar.A Nyírő-ügy egy nagy baki volt. Inkább ártott a romániai magyaroknak.Hogyan lehet egységes három magyar párt Romániában?Ha engedelmeskednek a magyar kormánynak? Olvassuk el az MTI tudósítását és vonjuk le a tanulságot.
Kaleta Gábort azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta,
 "az RMDSZ gyengítésére irányuló budapesti és bukaresti törekvések ellenére" a szövetség megnyerte a júniusi önkormányzati választásokat.
    Az RMDSZ elnöke a szövetség döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa vasárnapi marosvásárhelyi ülésén úgy fogalmazott: "Kövér László felelőtlen erdélyi portyázása" nagymértékben hozzájárult a magyarellenes hangulat szításához, a magyarellenes román szavazók mozgósításához. "Nem vagyunk harcban a magyar kormánnyal, de meg kell érteni, hogy az RMDSZ-nek 86 százalékos beágyazottsága van. Nem lehet Kárpát-medencei nemzetpolitikát felépíteni az RMDSZ nélkül" - jelentette ki Kelemen Hunor.
    A Külügyminisztérium sajtófőnöke az elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: szükség van arra, hogy az erdélyi magyar szervezetek képesek legyenek olyan közös célokat, programot kidolgozni, amelyben egyetértenek, és ezt a "minimumot" közösen tudják képviselni.
    Az erdélyi magyarság sokszínű, teljesen természetes, hogy az önkormányzati választásokon több párt indult. A Külügyminisztérium nem szól bele, hogy magyarországi politikusok mely szervezet mellett kampányolnak - mondta Kaleta Gábor. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy Kövér László házelnök útjával kapcsolatban az RMDSZ ilyen minősítést használ.
    Kitért arra is, hogy Németh Zsolt részt vett a romániai önkormányzati választási kampányban, de nem pártok, hanem értékek mellett érvelt, és hangoztatta, a magyar kormány támogatja az erdélyi magyarság egységtörekvéseit. 
    A sajtófőosztály vezetője emlékeztetett: az államtitkár pénteki bukaresti megbeszélésein is hangsúlyozta, hogy a Magyarország számára rendkívül fontos kétoldalú kapcsolatokon belül a budapesti kormány kiemelt figyelmet fordít a romániai magyarság jogaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése