2012. július 23., hétfő

Elképesztő vagyont rejtegetnek a világ szupergazdagjai

Nincs min meglepődni' A gazdagok mindent megtehetnek,mert pénzel mindent elrendezhetnek. Az alábbi cikken el lehet gondolkodni,de van értelme?Akinek nincs pénze az mit tegyen?
Legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elől külföldi adóparadicsomokban a világ leggazdagabbjai - közölte globális felmérése eredményét az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég.
A becslés a McKinsey főközgazdásza, James Henry által a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer számára összeállított átfogó vizsgálati jelentésben szerepel. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán együtt számolt éves hazai össztermékének felel meg.

A McKinsey vezető szakértőjének felmérése szerint a felzárkózó térségi országokból az 1970-es évek óta kimenekített vagyonok értéke meghaladja ennek az országcsoportnak a teljes devizaadósságát.

Egyedül Oroszországból - a külföldön elrejtett vagyonok potenciális befektetési megtérüléseit is figyelembe véve - az 1990-es évek eleje óta több mint 800 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vittek ki.

James Henry számításai szerint a külföldre menekített vagyonok fele, mintegy tízezer milliárd dollár mindössze 92 ezer ember birtokában van.

A The Observer kommentárja szerint mindez arra vall, hogy a vagyoneloszlási egyenlőtlenségek mérésére alkalmazott szabványos módszerek "radikális mértékben alábecsülik" a gazdagok és a szegények között tátongó vagyoni szakadék tényleges szélességét.

A McKinsey főközgazdászának jelentése szerint a vagyonukat az adózás elől külföldre menekítő szupergazdagokat "magas fizetésű profi kijárók falkája" segíti a magánbanki, jogi, könyvszakértői és befektetési ágazatokban, kihasználva "az egyre inkább határok nélküli" világgazdasági környezetet. 
Forrás : inforadio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése