2012. július 21., szombat

Magyarország nem Románia ' Tiltakozás a Fidesz részéről'

Magyarország nem Románia ' A Fidesz tiltakozását meg lehet érteni,mert jogos.A romániai események tudósításában többször elhangzott,hogy a két ország hasonlít egymáshoz.A magyar kormány elutasítja ezeket a vádakat.Az alábbiakban Gyürk András Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének a felháborodását és Kumin Ferenc Financial Timesnak küldött levelét olvashatják.
Magyarország nem Románia, így reagált a Fidesz EP-képviselője az európai sajtóban a két ország között vont párhuzamra. Számos újság azért állította párhuzamba a magyar és a román helyzetet, mert az Európai Bizottság mindkét kormány bizonyos intézkedéseit jogsértőnek találta. A párhuzamot egyébként a román miniszterelnök és az Európai Bizottság is visszautasította – számolt be a Duna Televízió.
Budapestet és Bukarestet gyakran összekeverik, de két különböző helyzetben levő országról van szó, így válaszolt Victor Ponta román miniszterelnök egy, a két ország közötti párhuzamot firtató kérdésre, hozzátéve: hogy csak a keresztneve egyezik a magyar kormányfőével.  
A párhuzam nem nagyon állja meg a helyét, értékelte a helyzetet az Európai Bizottság szóvivője. A brüsszeli testület szerint a jogállamiságot kell megvédeniük Romániában. 
A román intézkedések általánosabbak, és a jogállamiságot, valamint az alkotmányosságot veszélyeztetik, amelyek számunkra alapértékek – mondta Olivier Bailly.
Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője felháborítónak tartja az összehasonlítást.
Forrás:hirado.hu 
A magyarországi reformok megfelelnek az alkotmánynak

A Financial Times párhuzamot von a román kormányfőnek a jelenlegi alkotmányos válság körülményei közötti tettei, illetve az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által 2010-es hivatalba lépése óta végrehajtott, hosszú távú intézményes átalakítások között. A két folyamat minden tekintetben különbözik. A kettő közötti összehasonlításból a két vezető megközelítése közötti különbözőség tűnik ki, sokkal inkább, mint a hasonlóságok.

Kétségtelenül igaz, hogy Orbán Viktor hivatalba lépése óta széleskörű reformokkal alakította át Magyarország közintézményeit. Ezek a reformok elengedhetetlenek voltak Magyarország megújításához, felélénkítéséhez az előző évek sodródása után, ami az országot intézményesen és gazdaságilag elszegényítette.

Magyarországon majdnem teljes konszenzus volt arról, hogy átfogó reformokra van szükség. Ezt mutatja, hogy a középjobb kétharmados parlamenti többséget szerzett a legutóbbi parlamenti választásokon, amely tényről a külföldi kommentátorok hajlamosak elfeledkezni.

A kormány valamennyi reformját az alkotmány előírásainak megfelelően hajtotta végre. A parlament megfelelő vita és vizsgálat után szavazta meg a törvényeket. Az ország valamennyi jelentős intézménye kivette a részét az új törvények módosításából, ahol szükségesnek látta. A köztársasági elnök néhány alkalommal visszaküldte a törvényeket a képviselőknek, hogy javítsák ki az eljárási hibákat. Az alkotmánybíróság is közbelépett annak érdekében, hogy a reformok és intézményes változtatások megfeleljenek az alaptörvény előírásainak.

Meglehet, a Financial Times nem ért egyet a magyar kormány által végrehajtott valamennyi változtatással. Mindig szívesen fogadjuk az építő bírálatot barátainktól, akik jól értik Magyarország és Közép-Európa politikai és társadalmi dinamikáját. De nem segít, ha tekintélyes lapok arra használják véleményoldalukat, hogy hibás párhuzamokat vonjanak.

Ferenc Kumin, Deputy State Secretary for International Communication, Government of Hungary 
Forrás: vastagbor.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése