2012. július 22., vasárnap

James Holmes 6000 tölténnyel készült a denveri mészárlásra

Amerika és a világ még nem tért magához a denveri mészárlás óta.Miért ölt James Holmes?Mi volt az indítéka? Senki nem tud biztosat.A Bors cikk több közismert tényt ir le,mert újat még nem tud.
A denveri tömeggyilkos, Holmes San Diegóban járt középiskolába, anyja nővér, apja egy szoftvercégnél dolgozik. Egy húga van, ő 19 éves. A család egyik San Diegó-i szomszédja szerint James Holmes szégyellős, félénk fiú volt, barátai könyvmolyként jellemezték.
A férfinek korábban sosem volt dolga a rendőrséggel, egy közlekedési kihágása volt csupán, egy gyorshajtás még tavaly októberben.
Ösztöndíjasként került a coloradói egyetem orvostudományi karára, ahol idegtudományi tanulmányokat folytatott, bár épp egy hónapja felfüggesztette tanulmányait. Az egyetem nyilvántartása szerint skizofréniával, depresszióval és más betegségekkel foglalkozó órákra is járt – írja a Guardian. A dokumentumok szerint májusban a mikroRNS biomarkerekről tartott előadást. PhD-sként az egyetem idegtudományi programján is dolgozott, amiért fizetést is kapott.
Holmes az egyetemtől nem messze bérelt egy lakást, amiért 525 dollárt – 125 ezer forintot - fizetett havonta, és ez az összeg a rezsit is tartalmazta – írja a CNN. A környék a szomszédok szerint nem volt éppen biztonságos, de az utóbbi időkben egyre inkább azzá vált köszönhetően a folyamatos rendőri jelenlétnek. Szomszédai szerint a férfi magának való volt, egyedül lakott.
Készült a gyilkolásra 
Mint kiderült, július 2-án szerezte be a mészárláshoz szükséges fegyvereket. Négy fegyvert vásárolt, mindegyiket törvényesen, és mintegy 6000 töltényt. A gázmaszkot és a golyóállómellényt az interneten rendelte meg.
Az interneten elterjedt, hogy korábban közzétette mire készül, de mint kiderült, csak trollok szórakoztak a hamis képpel és szöveggel – írja a Gawker. Az elkövető ugyanis semmi információt nem közölt arról, mire készül.
Van, aki a testvérét vesztette el
Van, aki a testvérét vesztette el
Az ámokfutó, aki pénteken 12 embert megölt, és 59-et megsebesített az új Batman-film bemutatóján nem csak a moziban akart gyilkolni. Lakását aláaknázta, a hatóságok nem is tudják biztonságban hatástalanítani, így felrobbantják azokat – írja a BBC.
Holmes a hifijét úgy állította be, hogy az az éjszaka közepén hangosan kezdjen el zenét játszani. A fülsüketítő zenét kifogásoló szomszédok miután kihívták volna a rendőrséget, és azok behatoltak volna a lakásba, működésbe léptek volna a robbanószerek.
A mozikban szigorítják a biztonsági szabályokat
A tragédia miatt a kanadai és amerikai moziláncok úgy döntöttek, hogy szigorítják a mozikba való belépést. Senki nem viselhet maszkot, jelmezt. A mészárlást követően össze is hívtak egy válságstábot, amely kidolgozza, milyen biztonsági intézkedések bevezetése indokolt. New Yorkban és Los Angelesben már szombat óta átvizsgálják azokat, akik táskával vagy csomaggal mennek be a moziba – írja a New York Times.
James Holmes pénteken az új Batman-film denveri bemutatóján eddig ismeretlen okból kezdett el lövöldözni. 12 embert ölt meg 59-et pedig megsebesített. Lakását aláaknázta. A rendőröknek elfogásakor csak annyit mondott: ő Joker. 
Forrás:borsonline.hu 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése