2012. július 27., péntek

Orbán interjú a Kossuth Rádióban:Előzetes választási feliratkozás lesz

Jó kiegészítéseket, alternatív megoldásokat kaptunk, érdekes szakmai felvetésekkel gyarapodtunk, az irány megváltoztatásáról azonban szó sem volt – fogalmazott a Kossuth Rádióban az elmúlt napok egyeztetéseiről szólva Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök emlékeztetve a 2010-es választások előtti konzultációsorozatra, valamint a kétharmados választási eredményre kifejtette: „az iránytűt együtt állítottuk be.”

Nyílt kormányzást hirdettünk, amelyben nincsenek titkok, a célok világosak – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ezért volt indokolt, hogy a ciklus felénél ismét találkozzon azokkal, akikkel a választások előtt is egyeztetett; „megnézzük, hogy mit végeztünk el, mi teljesült a várakozásaikból”.
(MTI Fotó: Soós Lajos)
Arra a felvetésre, hogy kritikákat is kapott, Orbán Viktor azt mondta: vannak kormányok, amelyek azt szeretik hallani, hogy "minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve", ő azonban, ha ezt hallja, "kiveri a víz". Hangsúlyozta: az ország tele van gondokkal és bajokkal, így az, hogy kritika van egy megbeszélésen, azt jelzi, hogy az emberek nem veszítették el a realitásérzéküket. A kormányfő közölte: átfogóan 60 százalékosnak látja a vállalások teljesítését országosan.
A patikusok kérték, hogy visszaszerezhessék gyógyszertáraikat - jelentette ki Orbán Viktor a 180 percben. A kormányfő ezzel indokolta, hogy egy átmeneti hitelalapot hoznak létre ennek elősegítésére, az adófizetőknek pedig legfeljebb a kamattámogatás mértékig kell helytállniuk.
Az uniós források könnyebb felhasználásáról a miniszterelnök azt mondta: a fejlesztési pénzeket  száz százalékban fel kell használni, a teljesen új rendszer azonban majd csak 2014-től jön létre. Orbán Viktor kifejtette: azért nem épült ki teljesen új struktúra az eddigi bonyolult pályázati rendszer helyett, mert az átalakítás miatt egy évre leállt volna minden folyamat. 2014-ben, az új pályázati ciklus megnyílásakor lehetőség lesz egy pályázó-barát, bürokratikus akadályoktól mentes rendszer kialakítására - hangsúlyozta a miniszterelnök. Napi munkámból legalább egy órát fejlesztési kérdések foglalnak le - jegyezte meg.
Munkahelyvédelmi akcióterv
Orbán Viktor közölte: meg fogják védeni a munkahelyeket, és ennek a fedezete a tranzakciós adó. Hozzátette: ha valamiért ez így nem lehetséges, akkor másképpen oldják meg, de a célokból nem engednek. Felhívta a figyelmet arra, hogy kéthetes konzultációsorozatának megbeszélésein is mindenki a munkahelyvédelmi akciótervet tette az első helyre, szerinte ebben a kérdésben nemzeti egység van.
Arról, hogy az IMF és az Európai Központi Bank sem helyesli a tranzakciós illeték bevezetését, a kormányfő azt mondta: eddig minden újszerű lépést ellenállás fogadott, az ebből fakadó vitát viszont általában megnyeri a magyar kormány. Szerinte így volt a bankadó és a válságadók esetében is, amely azóta sok uniós országban bevett eszköz. Mint mondta, az unióban évek óta beszélnek a tranzakciós adóról, csak nincs erő annak bevezetéséhez. "Nekünk van erőnk, bevezettük, persze, hogy az első reakció a negatív módon érintett világ részéről elutasító, és megpróbálnak minket feltartóztatni. Meglátjuk" - tette hozzá.
Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: megközelítésbeli különbség van a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a magyar kormány gondolkodása között. Ez helyes, mert ők a pénzért felelősek, mi pedig több mint 10 millió magyarért - tette hozzá a kormányfő, aki ugyanakkor jelezte, abban a tekintetben, hogy mit kell tenni, a várakozásokhoz képes sokkal nagyobb egyetértés van.
Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy az IMF-fel való kapcsolat nem érzelmi kérdés, van, amikor tud segíteni az IMF, van, amikor nem. Szerinte 2010-ben nem tudott, mert sosem járult volna hozzá a multikat terhelő adók és a bankadó bevezetéséhez, valamint a nyugdíjrendszer átalakításához. A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF általában mindent helytelenít, amit mi méltányos közteherviselésnek gondolunk, és azt mondja, ha jól megy a bankoknak, akkor jól megy az egész gazdaságnak, de ha ilyen egyszerű volna az élet, akkor nemzeti kormányokra nem is lenne szükség.

Választási feliratkozás
Bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről a szeptemberben kezdődő ülésszakon dönt a parlament - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki. Ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap. Aki nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják "zargatni" választási akciókkal, nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt - mondta.
Orbán Viktor közölte: a feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot. Arra a felvetésre, hogy lesznek, akik elfelejtkeznek majd erről, a kormányfő azt mondta: azt gondolja, ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor "annyit igazán megtehet", hogy a maga részéről a szándékot jelzi. A feliratkozás alapján jóval a választások előtt tudni fogják, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, hogy részt vesz a szavazáson - tette hozzá.
A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy erről szeptemberben, illetve az ősszel kezdődő parlamenti ülésszakon dönthet-e az Országgyűlés, azt mondta: határoznia kell erről a parlamentnek, mert úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen.
A kormányfő arról is beszélt, hogy a külhoni magyarok esetében azért van szükség a feliratkozásra, hogy egyáltalán létrejöjjön a választói névjegyzék. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy ésszerű megoldásnak tartják a levélben történő szavazás általánossá tételét a magyar államhatáron kívül.
Felváltva lesznek szabadságon Matolcsyval
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, "van rá esély", hogy hétfőtől szabadságon van, ugyanakkor augusztus 8-án valószínűleg tartanak kormányülést, mert - mint mondta - egy ország nem lehet két vagy két és fél hétig kormány nélkül. Kitért arra, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel abban állapodtak meg, hogy a nyár folyamán felváltva vannak szabadságon, mert az európai gazdasági helyzet nem engedi meg, hogy egyszerre mindketten távol legyenek.
"A Videoton tegnap továbbjutott, meccsek lesznek, szép szabadság elé nézek" - fogalmazott Orbán Viktor. 
Forrás : hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése