2012. július 18., szerda

Őrizetbe vették Csatáry Lászlót

Az MTI közölte,hogy őrizetbe vették Csatáry Lászlót ' Az emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják.Akár életfogytig tartó büntetést is kaphat.
Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán. A férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják.

Személyes nem gondoltam,hogy ilyen hamar intézkedik a magyar hatóság.Talán külföldi nyomásra tették?Mennyi időt vesz igénybe az ügy?Említésre méltó,hogy a gyanúsított 97 éves. vajon el lesz ítélve vagy fel lesz mentve?Majd eldönti a magyar bíróság.A MTV híradója így kommentálja:
Gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán. A férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják.
A Fővárosi Főügyészség sajtóanyagában az olvasható, hogy "a Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon Dr. Cs. Lászlót őrizetbe vette, gyanúsítottként kihallgatta és kezdeményezte házi őrizetét a nyomozási bírónál". A háborús bűntett miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.
 
Tüntetés Csatáry László házánál
Egy holokauszttúlélő figyelemfelkeltő táblát ragasztott az utcanévtáblára annál az épületnél, ahol feltételezhetően a háborús bűntettek miatt feljelentett Csatáry László lakik. MTI Fotó: Kallos Bea
Zuroff a magyar államfőnek írt nyílt levelet kedden
Áder Jánoshoz fordult kedden késő este az MTI-hez is elküldött nyílt levélben a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ, kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" nevez.
Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be - közölte.
A 97 éves Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.
Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése