2012. július 21., szombat

Gyertyagyújtással emlékeztek civilek a fővárosban Bándy Katára


Budapest, 2012. július 21., szombat (MTI) – Gyertyagyújtással emlékezett civil és jogvédő szervezetek mintegy háromtucatnyi aktivistája Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológusra szombat este a budapesti Szent István-bazilika előtt lévő téren; a résztvevők éjfélig virrasztanak.
    A szervezők, akik Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon, azért szervezték a megemlékezést, hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akik közel álltak az áldozathoz, és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel.
    Jónás Marianna, az egyik szervező azt mondta: megemlékezésükkel a nők elleni minden fajta erőszakra is szeretnék felhívni a figyelmet, mert ezt a problémát sokszor ma is tabuként kezelik.
    A meggyilkolt pszichológus családja által a napokban kiadott közleményt idézve arra hívott fel, hogy Bándy Kata halálát senki ne használja uszításra, gyűlölködésre vagy a halálbüntetés visszaállításnak szorgalmazására.
    A Szent István téren tartott megemlékezéshez és virrasztáshoz csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottság, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM), a Közéleti Roma Nők, a Kugler Art Szalon, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a MONA Magyarországi Női Alapítvány, a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), a PATENT Egyesület, a Romani Design, a Romaversitas Alapítvány, a Születésház Egyesület, az Uccu Alapítvány és az X Kommunikációs Központ is.
    A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőből, de az otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A belügyminiszter által a közszolgálat halottjának nyilvánított rendőrségi pszichológust a jövő hétfőn temetik el Szekszárdon.
MTI

D__YT20120721026     D__YT20120721022  Fotók Illyés Tibor MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése