2012. július 28., szombat

Szupergyors internetet indított a Google Amerikában ' Európában mikor lesz?

A Google csütörtökön elindította a régen várt netszolgáltatását. Az elsőként Kansasben elérhető Google Fiberrel 1 gigabites letöltési sebesség érhető el, és nem is csak elméletben. A szolgáltatás “valahol Európában” is megvalósulhat.
Az átlagos amerikai háztartásokénál százszor gyorsabb, 1 Gbps sebességű internet-szolgáltatásába kezdett a Google a korábban kiválasztott Kansas Cityben. A becslések szerint a Fiber kiépített kapcsolatonként 3-8 ezer dollárba kerül a Google-nek, a cég mindössze havi 70 dollárt kér el az előfizetőktől.

Az első tesztek szerint a Google Fiber 937 Mbps-es letöltési sebességet biztosít, tehát éppencsak nem éri el az 1 Gbps meghirdetett sebességet. A Google Fiberrel másodpercenként 125 megabájtnyi tartalom tölthető le, ami 7,5 gigás percenkénti teljesítményt jelent.
Teljes cikk : hvg.hu 


A Google Európában is kísérletezhet a szuper-szélessávú projekttel: a keresőcég elképzelhetőnek tartja, hogy „valahol Európában” nagy sebességű, üvegszáloptikás internetethálózatot épít ki. Erről a Google menedzsere, David Drummond beszélt a francia ipari miniszterrel szervezett találkozón. A menedzsert több más lap mellett aMarketwatch is idézi.
Fotó: AP


A Google idén tavasszal jelentette be, hogy a „Google Fiber” projekt keretében bizonyos városokban szoftveres és hardveres eszközökkel a tipikus DSL-kapcsolat hatvan-százszorosára gyorsítja az internetkapcsolatot, de még a legjobb ár/érték-arányú internettel rendelkező ország, Dél-Korea interneténél is tízszer gyorsabb lesz. (A Föld második leggazdagabb országát egyébként 2012 végére hálózzák be a gigabites internettel.)

A Google szélessávú tervei egyébként jól illeszkednek az Európai Bizottság jövőképébe. 2020-ra az EB reményei szerint az uniós polgárok legalább 30 megabit/másodperccel kapcsolódnak az internetre – az ambiciózus terv viszont drága. A Bizottság 300 milliárd eurós költséggel számol úgy, hogy az internetes piac 2014-re 800 milliárd euróra növekszik, vagy eléri a bruttó nemzeti termék 5,8 százalékát. 
Teljes cikk : hvg.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése