2012. július 5., csütörtök

Veszélyben van a demokrácia Romániában? Mit tesz az UE ?

Az utóbbi napokban aggasztó híreket olvashattunk Romániáról.Az USL, a jelenlegi kormány kérte a parlamentben Băsescu lemondatását.A parlament megszavazta és ennek értelmében 6-án az elnök el kell hagyja Cotroceni-i palotát és átadja a helyét Crin Antonescunak. A jelenlegi kormány elfoglal minden intézményt és irányítást is átveszi. Sokak szerint veszélybe kerülhet a demokrácia Romániában.Mi az UE álláspontja?

Brüsszel, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Az Európai Bizottság szoros figyelemmel követi a romániai belső helyzet alakulását, de egyelőre nem kíván kommentárt fűzni az ottani fejleményekhez - jelentette ki az európai uniós végrehajtó testület szóvivője csütörtökön szokásos napi sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.
    Olivier Bailly elmondta azt is, hogy a fejleményekkel kapcsolatos észrevételeit a bizottság minden bizonnyal belefoglalja abba a jelentésbe, amely a tervek szerint még ebben a hónapban megjelenik az uniós csatlakozás utáni előrehaladást egyes területeken ellenőrző mechanizmus keretében.
    Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi felelőse a héten már mély aggodalmát fejezte ki "a román alkotmánybíróság függetlensége elleni támadások miatt", de más fejleményeket az uniós végrehajtó testület még nem kommentált. A biztos álláspontja szerint a független, jól működő igazságügyi rendszer alapfeltétele a kölcsönös bizalomnak az európai igazságügyi szektorban.
Mi az RMDSZ álláspontja? Csatlakozik az USL-hez?Az RMDSZ soraiban is különböző a vélemény.Az egyik nagyon markáns vélemény a Borboly Csabáé:
„Haza kell hívni azokat az erdélyi magyarságot képviselő politikusokat, akik otthon érzik magukat Bukarestben” Teljes cikk : kronika.ro
Forró a levegő Romániában.Kánikula van a parlamentben.A lej történelmi csúcsponton van,mely nem jó hír a lakosságnak.A világ vezető hírcsatornái rendszeresen beszámolnak a romániai eseményekről.Ha szeretne értesülni a friss eseményekről,akkor kattintson az mti.hu , hirlista.hu ,hirkereso.hu , hirkereso.ro vagy más hírportálra '
Magyarországon és világ más helyein élnek olyan magyarok kik tudnak románul.Ajánlható számukra a következő romániai hírcsatornák,melyek élőben számolnak be a romániai eseményekről:
tvr.ro vagy élőben tvrplus
Román csatornák : tvronline.com 
Friss hírek : indexstiri.ro 
                 mediafax.ro 
                  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése