2012. július 19., csütörtök

Amerikai kormánytámogatással létesítenek zsidó múzeumot a nagyváradi ortodox zsinagógában

Érdekes hírt olvashatunk az MTI-n.Az amerikai kormány fogja támogatni a Teleki utcai zsinagógának a felújítását, mely nagyon rossz állapotban van'

Nagyváradi ortodox zsinagóga,volt Teleki(Primăriei) utca


Forrás: keresztalja.ro

Nagyvárad/Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Amerikai kongresszusi támogatással korszerűsítik a nagyváradi Teleki (Primariei) utcai ortodox zsinagógát, amelyben a nagyváradi és a Bihar megyei zsidóság múzeuma fog működni - írja a Krónika című erdélyi napilap csütörtöki számában.
    Az Egyesült Államok kongresszusa 300 ezer dollár (69 millió forintot kitevő) támogatást nyújt az ingatlan renoválására. A beruházás a világ épített örökségének megmentésére irányuló amerikai program keretéből nyerte el az összeget.
    A jelenleg gyümölcs- és zöldséglerakatként működő, leromlott állapotban lévő zsinagóga teljes felújítása 700 ezer euróba (200 millió forintba) kerülne. Az amerikai támogatásból kicserélik a tetőszerkezetet, megerősítik az alapzatot, és elvégzik a külső javítások 30–40 százalékát. Minderről Aurel Chiriac, az épületet felügyelő és a projektet lebonyolító Körösvidéki Múzeum igazgatója beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.
    A munkálatok többi részére a román művelődési minisztériumtól, illetve uniós programok révén remél támogatást a múzeum, amely 15 évre vette használatba az épületet a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől.
    A múzeum a kiállítási tárgyak bemutatása mellett kulturális-tudományos központ is lesz.
    Nagyváradon a XX. század elején 33 ezres zsidó közösség élt, a városban 29 zsinagóga és imaház működött. A holokauszt után 2700 zsidó tért vissza a városba, a megmaradt hat zsinagóga közül négyet most felújítanak.
    A Teleki utcai épület korszerűsítése még az idén nyáron elkezdődik. Az építkezési engedélyt - az épület leromlott állapotára való tekintettel - sürgősségi eljárással bocsátanak ki.
MTI

 Hogyan nézett ki a másik nagyváradi zsinagóga,melyet jelenleg állítanak helyre ? Milyen szépen emlékszik meg a zsidókról egy váradi '

Neológ zsinagóga    
       Ortodox zsinagóga                                                      Holokauszt emlékmű

Tisztelet Nagyvárad zsidóságának,mert nagy részük volt Nagyvárad újjáépítésében.
Tisztelet és mély részvét a Holokauszt áldozatainak és túlélőinek.Nem feledjük el őket '
הרינו חולקים כבוד ליהודי  Nagyvárad  על חלקם הלא מבוטל בשיקום העיר. 
מביעים הזדהות עמוקה עם הקורבנות וניצולי השואה.
לא נשכח אותם לעד
Forrás: Egyváradi blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése