2012. július 22., vasárnap

Rasszista támadás? Szisztematikus pusztítás a kaposvári zsidó temetőben

Rasszista támadás érte a kaposvári zsidó temetőt?Nem lehet tudni,de a jelek szerint vallási inditatású lehet az ok.A rendőrég elkezdte ismeretlen tettesek ellen a nyomozást.Jó volna minél hamarább elkapni a tetteseket.
Felborogatott síremlékek, összedöntött vázák: szívszorító látvány fogadta a temetőgondnokot, aki vasárnap fedezte fel a rongálást. Kaposváron több mint 200 elhunyt emlékét gyalázták meg éjszaka az elkövetők. Feldúlták az egykori mosdósi temetőben exhumált, majd Kaposváron eltemetett személyek sírját is. 
Sírrongálás a kaposvári zsidó temetőben
– Reggel hívtak, hogy nagy baj van – mondta Büchler Tamás. – A nagymamám sírját is megrongálták, melyet nyolc éve újítottunk fel. Szomorú, hogy ilyesmi megtörténhet. 
Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke azt mondta: szisztematikus rongálás történt. A tettesek egy területen, a temető alsó részében döntötték fel a sírokat. Ott, ahol főként az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején elhunytakat temették el.
– A sírgyalázás vallásra, felekezetre tekintet nélkül felháborító, mélyen elítélendő – hangsúlyozta Róna László. – Több mint valószínű, hogy a tettesek előre készülhettek. A hitközség elnöke szerint egyértelműen rasszista indítattású lehet a rongálás, mert a közeli köztemetőhöz bárki bejuthat anélkül, hogy kertíést kellene átugornia, viszont a pusztítást a zsidó temető elkerített, utcáról látható részén végezték a vandálok.

 Ötvehét sírt rongáltak meg a vandálokÖtvehét sírt rongáltak meg a vandálok


A temetőben ugyan nincs kamera, a környéken viszont több biztonsági készülék is működik. Vélhetően két tettes járhatott a helyszínen. Róna László felidézte: az utóbbi időben több megdöbbentő eset történt. A temető kerítést antiszemita feliratokkal, jelképekkel festették körbe, később a zsinagóga udvarán lévő emlékművet rongálták meg, s néhány hónapja Hitler-képet ragasztottak a Baross utcai emléktáblára.

Magánszemélyek 100 ezer forint jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek, a megrongált kaposvári sírok helyreállítása nagyjából 3-3,5 millió forintba kerül. Karsay Kornél megyei rendőrségi szóvivő közölte: rongálás miatt indítottak nyomozást.
Forrás: sonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése