2012. július 26., csütörtök

Megint cenzúrázott az MTI - Demján beszólása kimaradt'

Az MTI csütörtökön a nagyobb hírportálokhoz hasonlóan beszámolót közölt Demján Sándor beszédéről, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kibővített elnökségi ülésén tett. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is.
Az MTI fotója az eseményről
Az MTI fotója az eseményről
Az MTI fotója az eseményről

Itt nincs unortodox gazdaságpolitika, mondta Demján

Az Index Demján: Miniszterelnök úr, nincs unortodox gazdaságpolitika! címmel jelentette meg a beszámolót, az Origo pedig a bevezetőben emelte ki Demján ugyanezen szavait.
"Valójában nincs Magyarországon unortodox gazdaságpolitika, pedig szükség lenne rá, hogy a beruházások beindíthassák a termelést, és jólétet teremthessenek, különben ugyanúgy lemaradunk, ahogy Európa egyes részei le fognak maradni - magyarázta Demján Sándor a VOSZ csütörtöki elnökségi ülésén" - írta az Origo, az Index pedig - szintén rögtön a beszámoló elején - így fejtette ki bővebben a Demján által elmondottakat:
"Miniszterelnök úr, nincs unortodox gazdaságpolitika. Az ott lehet, ahol beruházások vannak. Ezért a legfontosabb lenne a beruházásokat beindítani, olyanokat, amiket termelni tudnak - fogalmazott Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke a VOSZ kibővített elnökségi ülésén, ahol Orbán Viktor, Cséfalvay Zoltán és Lázár János is megjelent.

Az MTI-nek ez nem volt fontos

Mint ismert, unortodox gazdaságpolitikáról először Matolcsy György beszélt, és ezzel elég gyorsan nevetségessé is tette magát.
Ami érdekes, hogy az unortodoxozás az MTI beszámolójából egy az egyben kimaradt, mind a rövidebb, mind a hosszabb anyagból. Bekerült viszont - a címbe, ráadásul -, hogy Demján szerint jó irányba tett lépéseket a kormány.
Nem ez az első, hogy az MTI jótékonyan elhallgat dolgokat, legutóbb akkor történt ilyesmi, amikor Tokody Ilona mondta el véleményét Ókovács Szilveszter kormánybiztosnak és Balog Zoltán miniszternek az Operaház átalakításáról. Ókovács ekkor meztelen futballhuligánhoz hasonlította a világhíró énekesnőt, ez viszont az adófizetők pénzéből fenntartott MTI beszámolójából nem derült ki.
Az Index beszámolóját ezen a linken, az Origóét ezen a linken, az MTI-jét pedig itt olvashatod:

Ehelyett az a lényeg, hogy Demján szerint jó irányba tett lépéseket a kormány

Gazdaság-kormány-VOSZ-vállalkozók
Konzultáció - Demján: jó irányba tett lépéseket a kormány
Budapest, 2012. július 26., csütörtök - Jó irányba tett lépéseknek tartotta a foglalkoztatást segítő adócsökkentéseket, különösen a munkahelyvédelmi akciótervet Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a szervezet csütörtöki, kibővített elnökségi ülésén, amelyre kéthetes konzultációsorozatának zárásaként ellátogatott Orbán Viktor miniszterelnök.
Demján Sándor ugyanakkor azt is mondta: van filozófiai különbség a vállalkozók és a kormány gondolkodása között, és arra célzott, hogy a termelőberuházások elindításának a kormánynál nagyobb fontosságot tulajdonítanak. A VOSZ ügyvezető elnöke úgy vélte: teljesen felül kellene vizsgálni az infrastrukrúra-fejlesztést, és a termelésbe kellene tőkét fektetni.
Lázár figyel. Fotó: MTI, Kovács Attila
Lázár figyel. Fotó: MTI, Kovács Attila
Lázár figyel. Fotó: MTI, Kovács Attila
Az elmúlt egy évtizedet nézve Magyarország alapvető nehézsége ott kezdődött, hogy látszat GDP-növekedést preferált azzal, hogy hitelt vett fel, és azt szétosztotta - mondta az ügyvezető elnök, hangsúlyozva: csak a termék-előállítás hoz növekedést és teremt jólétet.
Hozzátette, hogy ha a termelés dominál, az megoldja a foglalkoztatási problémát is. Ehhez azonban megfelelő oktatásra, a szakképzés és a felsőoktatás megfelelő arányára is szükség van - jegyezte meg. Úgy vélte, hogy ha a foglalkoztatás szerkezete is megváltozik, akkor "meggyógyul" a magyar társadalom, és meg lehet teremteni az egymillió új munkahelyet.
Demján Sándor helyeselte, hogy a kormány megváltoztatta álláspontját, és meg akar állapodni az IMF-fel. Véleménye szerint a tőkeáramlást elősegítené, ha a megállapodással a befektetők megkapnák a hosszú távú jogi garanciákat a fejlődésükhöz.
Beszélt arról is, hogy mély hiányérzete van a kisvállalkozások piacra jutását segítő lépések miatt, például a közbeszerzések területén. Emlékeztetett arra is: a két évvel ezelőtti megállapodás része volt, hogy az uniós forrásokból a kis- és középvállalkozások 60%-ban részesedjenek. Úgy vélte, ebben sokat tett a kormány, de a vállalkozásoknak nincs pénzük az önrészhez sem. Véleménye szerint az uniós pénzek lehívásának teljesítése továbbra sem megfelelő, ezért a rendszert felül kell vizsgálni.  Felvetette egy beruházási alap létrehozásának lehetőségét is.
Demján Sándor nagy problémaként említette, hogy a bürokrácia döntésképtelen, sőt, szavai szerint "sportot űz" abból, hogy ne döntsön. Álláspontja szerint kisebb, hatékonyabb és cselekvőképes államra van szükség.
Nagyra értékelte ugyanakkor, hogy a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és az oktatás területén a kormány elindította a reformokat.
A VOSZ ügyvezető elnöke azzal fejezte be beszédét, hogy Magyarország vészhelyzetben van, ezért összefogást sürgetett. Véleménye szerint társadalmi békére van szükség ahhoz, hogy az ország a jelenlegi helyzetből kilábaljon. Fel kell adni azt, hogy Európával együtt fogunk növekedni, ehhez Európának kellene megváltoznia - tette hozzá.
Forrás : femina.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése