2012. július 27., péntek

Miért lett kitiltva Tokody Ilona az Operaházból.A szakma Tokody mellett áll ki '

Tokody Ilonát Ókovács Szilveszter kitiltotta az Operaházból.Miért?A szakma kiáll Tokody Ilona mellett.Mi a véleménye erről a kínos helyzetről a kormánybiztosnak?Két Blikk cikk választ adhat a kérdésekre.
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésszel 10-15 perces beszélgetős műsort szeretett volna felvenni a Műcsarnok stábja, de Ókovács Szilveszter kormánybiztos megtiltotta, hogy Tokodyval a házban forgassanak. Ókovács azzal indokolta az elképesztő döntést, hogy a világhírű művésznőhöz kapcsolódó sajtómegjelenések valótlanságot is tartalmaztak, s ez hátrányosan befolyásolta az operaház megítélését.
A Blikk megszerezte azt a kérelmet, amelyet a Műcsarnok illetékese írt az operaház ügyvezető igazgatójának, Mozsár Istvánnak, s azt is, amit Ókovács válaszolt. A kérelemben minden benne van. Az, hogy Mi a magyar? Most! címmel kiállítást rendeznek augusztus elején a Műcsarnokban: a kiállítás a magyar örökségek kérdéseit járja körbe a társművészeti irányok legjelesebb képviselőivel, köztük Tokody Ilonával. A forgatás helyszíneként az operaház színpadát vagy a Székely Bertalan termét szerették volna használni.
Ókovács Szilveszter levelében tiltotta meg , hogy Tokody Ilonával forgassanak az épületben
 – Ez egy szép téma, a magyarságról, a hűségről és a hazaszeretetről szól. Csupa olyanról, ami a szívemhez közel áll – mondta Tokody Ilona, hozzátéve: ez egy vezetői hiba. – Ilyen nincs, hogy egy örökös tagot kitiltsanak az operaházból. Ez pont olyan, mintha egy miniszterelnöknek megtiltanák, hogy a parlamentben nyilatkozzon. Megtiltja, hogy egy örökös taggal a házban vegyenek fel egy nemzeti műsort!? Ez micsoda, ha nem nemzetellenes!? Ókovácsnak le kellett volna győznie a személyes negatív érzéseit az opera érdekeiért. Jajgatunk, hogy nincs eléggé reklámozva az operaház, közben pedig megfosztja attól, hogy egy ilyen magas színvonalú, az MTVA által is leadott műsorban szerepeljen. Általam odafigyelnek az operára az emberek. Ha ezt nem éri fel ésszel, arra nem lehet mit mondani.

Kapcsolódó cikkek

Tokody Ilona: Ne legyek megint száműzött!

Tokody Ilona: Ne legyek megint  száműzött!
Az opera-énekesnő nem érti, miért alázzák meg így
A forgatás végül nem maradt el. Egy nívós cukrászdában kiürítették a legszebb termet, amikor, a két hét múlva Visegrádon fellépő operaénekes megjelent a stábbal.
Az Operaház vezetése továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy védve a Ház érdekét, eldöntse: az intézmény területén kik, miért forgathatnak, végezhetnek sajtótevékenységet – közölte a Magyar Állami Operaház Sajtóosztálya. Természetesen a Blikk munkatársait is várjuk előadásainkra, amennyiben valóban érdeklődnek az intézményben folyó művészi munka iránt, belső történéseket és döntéseket viszont továbbra sem áll módunkban kommentálni.

Forrás: blikk.hu
A Magyar Operaénekesek Egyesületének elnöke, Rácz István (48) és Maros Gábor (64) szerint Ókovács túllépte azt a bizonyos határt. 

– Vérlázító, hogy egy Tokodyt és egy Rockenbauer Zoltánt visszautasított. Ez a kultúra ellen való lépés – mondta Rácz.
Tokody Ilonát kitiltották

Maros nála is keményebben fogalmazott.

– Hallatlan. Így nem lehet viselkedni – tette hozzá Maros. – Nálam jobboldali ember kevés létezik, de azért álljon már meg a fáklyásmenet! Most már valakinek lépnie kell. Ne azt sugalljuk már a világ felé, hogy ebben az országban mindent lehet! Ókovács nem érdemli meg, hogy belépjen az operaházba. Szilveszter után jön az új év. Remélem, minél hamarabb.
Berkes Jánost (66) is elszomorítja az eset.

– Jogilag nem lehet beleszólni. Annak ad engedélyt Ókovács, akinek akar. Emberi oldalról más a helyzet. Talán több kiváltságot élvezhetne egy örökös tag – tette hozzá Berkes. – Kiszolgáltatottak, csúnya szóval prostituáltak vagyunk. Akit hívnak, az kap szerepet, akit nem, az nem. Decemberben Tokodyval énekeltem volna a Bohéméletben. Sajnálom, hogy ez nem fog összejönni.
Forrás: blikk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése