2012. július 17., kedd

Az RMDSZ Băsescu leváltására vagy vagy ellene szavaz ?

Az RMDSZ kétértelműen fogalmaz,mert a választók lelkiismeretére bizza a választást.Július 29-én referendum lesz Romániában .Băsescu leváltására vagy ellene szavazhat a román választó.A román belpolitikában döntő lesz a július 29-én tartandó referendum,mert a választók eldöntik,hogy leváltják Băsescut vagy nem.A kormánypárt nagy offenzivát inditott Băsescu ellen.Az ellenzék PDL az elnököt védi.Az ideglenes államfő Crin Antonescu aláirta az Alkotmánybiróság szerinti referendum törvényt,mely szerint a listán szereplő választók 50% +1 részvétel kell a referendum érvényességét illetően.

Az RMDSZ a két tábor között van.Vagy mégsem?Băsescu leváltását szorgalmazó parlamenti szavazáskor az RMDSZ több képviselője Băsescu leváltására szavazott.Ezért sok kritikát kaptak.Az előzményhez tartozik,hogy több RMDSZ képviselő és szenátor az igazságszolgáltatás látókörében van.Ez azt jelenti,hogy már van vádirat van ellenük vagy folyamatban van a vádirat elkészítése , de mentességet élveznek.Ők megszavazták az elnök leváltását remélve, hogy megmenekülnek az igazságszolgáltatás felelősségre vonásától.Két egyértelmű az RMDSZ állásfoglalása.A romániai Magyar Polgári Párt egyértelműen Băsescu mellet fog szavazni.Nagy dilemmában van a romániai szavazó'

Bukarest, 2012. július 17., kedd (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt javasolja választóinak, hogy szavazzanak saját lelkiismeretük szerint a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazáson - olvasható a szövetség keddi közleményében.
    Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott dokumentum emlékeztetett: az RMDSZ a korábbi szavazások során is hangsúlyozta, hogy fontos a részvétel. A szövetség - mint a közleményből kitűnt - az RMDSZ parlamenti képviselőinek és szenátorainak is azt javasolta, hogy szavazzanak saját lelkiismeretük szerint, és ugyanezt javasolja a romániai magyar választóknak is.
    Az RMDSZ úgy véli, hogy egy jogállamban figyelembe kell venni az alkotmánybíróság döntését. A szövetség emlékeztetett, hogy a népszavazással kapcsolatosan a taláros testület kimondta:  csak akkor tekinti érvényesnek a referendumot, ha azon a választók fele plusz egy szavazó részt vesz.
    Az RMDSZ nem kötött egyezséget sem a kormányzó koalícióval, sem az államfőt támogató párttal. Így az év végi parlamenti választásokig  továbbra is ellenzéki szervezetként képviseli az erdélyi magyarok érdekeit - állt a közleményben.
    Az RMDSZ ugyanakkor alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint biztosította volna a parlamenti többséget a parlament két házelnöke, illetve az ombudsman leváltásához. Ezeken a szavazásokon az RMDSZ tartózkodott, a döntéshozatalhoz szükséges létszám a szövetség képviselőinek jelenléte nélkül is biztosított volt. "Nem az RMDSZ feladata igazságot szolgáltatni a román pártok közötti politikai harcban, a szövetségnek akkor kell a mérleg nyelvének szerepét betöltenie, ha a magyar közösség érdekeiről kell többségi szavazást kiharcolni, vagy a kisebbségi jogok bővítése a tét" - olvasható a közleményben.
    Az RMDSZ levélben tájékoztatta az Európai Néppárt vezetőségét a romániai belpolitikai történésekről, és jelezte, hogy a szövetség továbbra is az EPP által képviselt politikai értékek mentén cselekszik - olvasható a dokumentumban.
    Romániában július 29-én tartanak népszavazást Basescu leváltásáról, miután a parlament felfüggesztette tisztségéből.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése