2012. július 17., kedd

Ki Portik Tamás ?

Elfogták Portik Tamást - ezt adta hírül a magyar média.Mit tudunk Portik Tamásról.Ki ő ? Sok információnk nincs, de HVG és a Monitor összefoglalja Portik Tamás életét.
Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.
Vaskos elemzést készített még a kormányváltás előtt aSzervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK) Portik Tamásról - tudta meg a hvg.hu titkosszolgálati forrásból. A dosszié a vállalkozó érdekeltségeire, kapcsolataira és üzleteire fókuszált, megemlítve azokat a baloldali politikusokat is, akikkel - az 1998-as Aranykéz utcai robbantással és Prisztás József meggyilkolásával összefüggésben - a minap elfogott férfit  eddig összehozta a sors. Mindez azért is érdekes, mert az ismert diszkótulajdonos, V. László letartóztatása után a Hetek című hetilap azt írta, a 2010-es választások után Orbán Viktor asztalára tettek egy olyan dossziét, amely a budapesti éjszakai élet bűnügyi vonatkozásait tárta fel. Azt nem tudjuk, ugyanerről a dokumentumról van-e szó, ahogy azt sem, a SZEBEK anyagát felhasználták-e a mostani ügyben, de azt igen, hogy Portik nemcsak a rendőrség, de a titkosszolgálatok előtt sem volt ismeretlen.
Úgy tudjuk, Portikkal kapcsolatban a SZEBEK azokat a vállalkozásokat is összegyűjtötte, amelyekben az olajozásból milliárdos vagyont felhalmozó egykori olajos csendestársként van jelen. Információnk szerint a dokumentumban két olyan név is felbukkan, akiket Portikhoz hasonlóan nemrég meggyanúsítottak a nyomozók, igaz, más-más ügyben: egyikük Veres István, a Zóna Taxi vezérigazgatója, a másik személy pedig a júniusban őrizetbe vett V. László "diszkópápa". Alvilági körökben hosszú évekig mindhármukat befolyásos emberként tartották számon, ezért kiiktatásukkal alapjaiban rendeződhetnek át a viszonyok az éjszakában.
A semmiből jött
Rendkívül intelligens, nagyon okos, gyors észjárású és megnyerő embernek jellemezték a hvg.hu-nak Portik Tamást azok, akik valaha is kapcsolatba kerültek a vállalkozóval. Azt valamennyi, őt személyesen ismerő forrásunk kiemelte, hogy Portik szegénysorból jött, s leginkább az eszének, a ravaszságának, bátorságának köszönheti, hogy a „csúcsra” ért. Forrásaink szerint Portik nevelőintézetben volt, majd a nyolcvanas években megjárta a tököli fiatalkorúak börtönét. A forrásaink szerint jól bunyózó, bokszoló fiú az éjszakai életben portásként kezdte karrierjét, ami aztán az alvilág slágerével, az olajozással teljesedett ki: még huszonéves volt, amikor a "nagyfiúk" bevették az Energol nevű részvénytársaság 1994-es alapításába, ami később gyökeresen megváltoztatta az életét, de főleg a vagyoni helyzetét.
Terrorelhárítók között Portik Tamás. Egy ember, aki mindent visz
Fotó: MTI/Terrorelhárítási Központ
Teljes cikk : hvg.hu
Kattintson a cikk címére '

Elfogták Portik Tamást

Lakásán fogták el a Terrorelhárítási Központ kommandósai Portik Tamást, a 90-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét, az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatóját. 

Évtizedes leszámolási ügyeket oldhat meg a rendőrség

Összehangolt akcióban öt embert vettek őrizetbe szombaton a terrorelhárítók. Köztük lehet P. Tamás, az olajügyekről elhíresült Energol volt tulajdonosa is. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árul el részleteket az ügyekről, de a nol.hu szerint az Aranykéz utcai robbantás is szerepel a listán. 

Így kapták el a leszámolási ügy gyanúsítottait

Öt embert vettek őrizetbe szombaton a terrorelhárítók az 1990-es években elkövetett emberölések felderítésével összefüggésben. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árul el részleteket az ügyről, de az őrizetbe vételről készült videó felkerült a rendőrség honlapjára. 

Előzetes letartóztatásba helyezték az olajügyek főszereplőjét

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) előzetes letartóztatásba helyezte Portik Tamást, illetve azt a további négy férfit, akiket a Terrorelhárítási Központ (TEK) szombaton fogott el. 

Titkosszolgák segíthették Portikot?

Nemzetbiztonsági és rendőrségi kapcsolatai révén volt érinthetetlen az olajbáróként is emlegetett Portik Tamás, akit szombaton fogott el a rendőrség. A kormányváltás után megalakult Nemzeti Védelmi Szolgálat azonban végzetesen meggyengítette ezt a kapcsolatrendszert. 
Forrás: k-monitor..hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése