2012. július 28., szombat

Látványos ünnepséggel kezdődött az olimpia

Rendkívül látványos, pörgős, humoros műsor vezette fel a sportolók bevonulását a londoni olimpia péntek esti ünnepélyes megnyitóján.


A teljesen megtelt, 80 ezer férőhelyes arénában - utalva az évszámra - már helyi idő szerint 20:12 órakor elkezdődött a hangolás, a házigazdák könnyed, zenés műsorszámokkal és játékokkal szórakoztatták a közönséget. A játéktéren a műsor nyitójelenetének kulisszái, egy tipikus angliai táj díszletei voltak láthatóak élő állatokkal, lovakkal, bárányokkal és libákkal, valamint korhű jelmezekbe öltözött szereplőkkel, közülük néhányan futballoztak, tollaslabdáztak és kriketteztek a réteken.
A londoni olimpia megnyitója
Helyi idő szerint pontban 21 órakor aztán elérkezett a rég várt pillanat: a kivetítőkön sugárzott kisfilmmel megkezdődött a visszaszámlálás, majd a ceremónia kezdetét jelezve megszólalt a stadionban a két méter magas és három méter átmérőjű, 23 tonnás olimpiai harang, a világ legnagyobb felhangolt harangja, amely a játékok után is az Olimpiai Park egyik ékessége lesz. A "hangszert" Bradley Wiggins, a Tour de France friss brit bajnoka kondította meg.
 
A londoni olimpia megnyitója
A közel másfél órás, a Csoda szigetei címet viselő műsort - melynek mottója "ez mindenkinek szól" volt - Danny Boyle filmrendező, az ünnepség művészeti igazgatója rendezte. A 15 ezer fős szereplőgárda hónapokon keresztül összesen 284 próbán készült a péntek esti előadásra, amely 13 részből állt és Nagy-Britannia történelmének jelentős vívmányait bemutatva a helyi emberek kreativitását, termékeny szellemiségét és nagylelkűségét szimbolizálta. A rendkívül szórakoztató műsorban fellépett többek között Mike Oldfield, valamint a színész Kenneth Branagh és Rowan Atkinson (Mr. Bean) is, a műsor pedig William Shakespeare-től Harry Potteren és Mary Poppinson át a popzenéig bemutatta a brit kultúra sokszínűségét.
A londoni olimpia megnyitója
Az első rész az ipari forradalom által az addigi brit életformában, a vidék életében okozott radikális változásokat jelképezte. Ennek a résznek a központi figurája - Kenneth Branagh - Isambard Kingdom Brunelt, a XIX. századi Anglia legnagyobb mérnök egyéniségét személyesítette meg. Brunel nevéhez számos, akkoriban forradalminak és világelsőnek számító mérnöki megoldás, találmány és vívmány fűződik olyan területeken, mint a vasút-, a híd- és a hajóépítés.
A londoni olimpia megnyitója
A forgatókönyv az ígéreteknek megfelelően nem nélkülözte a humort sem, II. Erzsébetet például egy ügyes trükknek köszönhetően maga James Bond hozta a stadionba - a királynő életében először vállalt szerepet nem dokumentum jellegű filmben -, Mr. Bean pedig segédkezett felidézni az olimpiai játékokról szóló Tűzszekerek című film híres, tengerparti jelenetét.
A londoni olimpia megnyitója
A magyar csapat közép-európai idő szerint éjfél után vonult be a stadionba. A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót a háromszoros ötkarikás bajnok vízilabdázó, Biros Péter vitte. A sorban ott volt - többek között - Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Molnár Zoltán MOB-főtitkár, csapatvezető. A magyar csapat 157 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a brit fővárosba, vagy szombaton már verseny vár rájuk. A férfiak fekete nadrágot és fehér zakót, a nők kalotaszegi mintával díszített bordó kosztümöt viseltek.
 
A londoni olimpia megnyitója
A pörgős, modern zenére zajló sportolói bevonulást a hagyományokhoz híven az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, a magyarok pedig az angol ABC alapján a 84. helyen érkeztek. Kettővel utánuk jött be a stadionba az a négy versenyző, akik független indulóként, az olimpiai zászló alatt szerepelnek. A sort 205.-ként a házigazda britek zárták.
 
A londoni olimpia megnyitója
A XXX. nyári olimpiát II. Erzsébet királynő közép-európai idő szerint negyed egykor nyitotta meg hivatalosan. A világ legnagyobb, négyévente sorra kerülő sporteseményét a brit uralkodó a hagyományos rövid mondattal indította útjára, amikor a szombatba átnyúló ünnepségen a sportolók bevonulását követően azt mondta: "A londoni olimpiát megnyitom". II. Erzsébet az első, aki két olimpiát nyithatott meg: az 1976-os montreali is az ő szavaival rajtolt el hivatalosan, mivel Kanada a Brit Nemzetközösség tagja, így ott is a királyi család joga volt megnyitni az eseményt.
Szakítva a hagyományokkal nem egy - vagy két - legendás sportoló, hanem a jövőt és a reménységet szimbolizálva hét fiatal, 16-19 éves brit versenyző közösen gyújtotta meg a londoni olimpiai lángot, amely a játékok végéig, augusztus 12-ig fog égni az Olimpiai Stadionban. Callum Airlie, Jordan Duckitt, Desirée Henry, Katie Kirk, Cameron MacRitchie, Aidan Reynolds és Adelle Tracey hét brit olimpiai bajnok hőstől, Lynn Davies távolugrótól, Duncan Goodhew úszótól, Kelly Holmes középtávfutótól, Mary Peters öttusázótól, Shirley Robertson vitorlázótól, Daley Thompson tízpróbázótól és Steve Redgrave evezőstől vette át a fáklyákat, majd közösen gyújtották meg az olimpiai lángot. A kandeláber a stadion játékterének közepén áll, és - az induló országok számának megfelelően - 204 rézszirom alkotja.
Az ünnepség záróakkordjaként Sir Paul McCartney elénekelte a Beatles Hey Jude című számát.
A londoni olimpián 204 nemzet csaknem 10 500 versenyzője vesz részt. A megnyitót - száznál is több elnök, kormányfő és koronás fő között - Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is a helyszínen tekinti meg.
Forrás: hirado.hu
Fotógaléria itt nézhető ' 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése